Hopp til innhold

Lavrov: Vil ikke ta tilbake flyktninger fra Norge

MOSKVA (NRK): Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier til NRK at de ikke vil ta tilbake flyktninger som har reist fra Russland og inn i Norge om de har oppgitt falske opplysninger om sitt opphold i Russland.

Sergey Lavrov om retur av flyktninger fra Norge

Sergej Lavrov: – Russland tar ikke tilbake flyktninger som har krysset grensa til Norge.

– Diskusjonen handler om folk som kom til Russland med en hensikt om enten å jobbe i Russland eller for å besøke slektninger. De hadde ikke erklært sitt rette formål med besøket som var transitt til Norge, sa Lavrov.

– Dette betyr at de bevisst hadde oppgitt falske data om hensikten med sitt besøk til Russland. Dette er grunnen til at vi ikke ønsker å ta disse menneskene tilbake inn i Russland, sier han.

Lavrov påpekte på pressekonferansen at det pågår diskusjoner om saken mellom Russland og Norge. Formålet er å løse saken på en måte som er i begge landenes interesse, sa utenriksministeren.

En planlagt retur av asylsøkere til Russland i helgen ble stanset etter ønske fra russerne, etter at det alt var utsatt flere dager.

Tidligere har russiske myndigheter opplyst til Norge at de er villige til å ta imot folk som har lovlig opphold i Russland eller såkalt multivisum.

Morten Jentoft om Lavrovs kommentar om retur av flyktninger

– Vi forutsetter at avtalen respekteres

Representanter for det russiske utenriksdepartementet diskuterte situasjonen med folk fra Norges ambassade i Moskva mandag kveld. De ble da enige om et nytt møte i den såkalte ekspertgruppen, som består av representanter fra norske innvandringsmyndigheter, Justisdepartementet, Utenriksdepartementet og det russiske migrasjonsverket.

– Vi har en tilbakesendelsesavtale mellom våre to land, og vi forutsetter at denne avtalen respekteres. Vi hadde samtaler med russiske styresmakter i går, og der fremgikk det ikke at det var noen holdningsendringer på russisk side med hensyn til tolking av avtalen, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad til NRK.

Tirsdag formiddag har den norske ambassaden vært i kontakt med russiske myndigheter knyttet til uttalelsen fra utenriksminister Lavrov.

– Uttalelsen er ikke er myntet på personer som man mellom Norge og Russland er enig om at kan returneres til Russland i henhold til returavtalen. Uttalelsen gjelder derimot personer som har fått visum til Russland på falsk grunnlag, sier kommunikasjonssjef Frode Andersen i UD til NTB.

– Uttalelsen er dermed en gjentakelse av kjente russiske posisjoner knyttet til returavtalen, sier han videre.

Norge vil fortsette sin dialog med Russland om retur av asylsøkere, tilføyer kommunikasjonssjefen.

Jan Espen Kruse om Lavrovs kommentar

SISTE NYTT

Siste nytt

Mange migranter drukner når de krysser elven Rio Grande

Her krysset 1200 mennesker grensa til USA om dagen

Brannsjefen på grensa til Texas vil ha slutt på drukningene i Rio Grande. I fjor tok 2 millioner mennesker seg ulovlig inn i USA.