Hopp til innhold

Lavrov: – Amerikanerne skaper farlige situasjoner i verdenspolitikken

MOSKVA (NRK): – Amerikanerne skaper en farlig situasjon ved å så tvil om atomavtalen med Iran, og gjennom sin politikk overfor Nord-Korea, sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov.

Russia Politics Sergey Lavrov

SMILER: Russlands utenriksminister Sergei Lavrov hadde mye på hjertet da han hadde sin årlige oppsummerende pressekonferanse. Kritikken haglet mot USA og Donald Trump.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP

De liker lange pressekonferanser, de russiske lederne. I dag holdt utenriksminister Sergej Lavrov det gående i to timer og 15 minutter.

Det var hans årlige oppsummering av tilstanden i verden.

Allerede i starten slo han fast tonen med en voldsom kritikk av USAs utenrikspolitikk.

– Dessverre er det slik at amerikanerne og deres allierte først og fremst vil presse fram ultimatum, de vil ikke høre på andre maktsentrum for verdenspolitikken, sa Lavrov.

– Amerikanerne skaper en farlig situasjon ved å så tvil om atomavtalen med Iran, og gjennom sin politikk overfor Nord-Korea sa den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov under sin årlige pressekonferanse i dag.

NRKs korrespondent i Moskva, Morten Jentoft ved det russiske utenriksdepartementet.

Tirade mot USA

Lavrovs pressekonferanse ble en eneste lang tirade mot USAs president Donald Trump sin utenrikspolitikk.

Spesielt kritiserte Lavrov møtet i Vancouver som USA har kalt inn til for å diskutere den spente situasjonen i Nord-Korea.

For Russland er ikke invitert.

– Det er ikke bare Russland som ikke er invitert til dette møtet, det er også Kina. Med all respekt for dem som har tatt dette initiativet, jeg tror ikke det kommer noe produktivt ut av det. Vi får bare håper dette ikke fører til noe negativt, sa Lavrov.

– Farlig å så tvil om Iran-avtalen

Utenriksministeren mener Trumps trusler om å trekke seg fra atomavtalen med Iran kan skape en farlig situasjon.

Usikkerheten rundt denne avtalen kan gjøre det vanskelig å få Nord-Korea til å gå med på en avtale om å stanse sitt atomprogram, i bytte mot opphevelse av sanksjoner, ifølge Lavrov.

GERMANY/

RØRLEDNINGEN LAVROV MENER USA FRYKTER: En arbeider står mellom rør, som etter planen skal legges på bunnen av den baltiske sjøen fra Viborg til Greifswald i Tyskland.

Foto: CHRISTIAN CHARISIUS / REUTERS

– USA frykter europeisk gass

Et av områdene hvor Lavrov mener USA frykter rettferdig økonomisk konkurranse, er eksport av naturgass til europeiske land. Russland og Norge er de største eksportørene av gass til EU.

Lavrov mener USA stikker kjepper i hjulene for en ny gassrørledning fra Russland, Nord Stream 2, som vil bli 2.000 kilometer kortere enn den som nå går gjennom Ukraina. Og han mener transportkostnadene vil bli halvert.

– I stedet er europeerne tvunget til å kjøpe dyr flytende gass som kommer med skip fra USA, mener Lavrov.

Nord stream rørledningen

KART OVER NORD STREAM 2: Rørledningen vil korte veien betraktelig for gass fra Russland til Tyskland. Den omgår også Ukraina, som Russland for tiden er i konflikt med.

Foto: Wikimedia commons

– Forstår palestinerne

Lavrov sier han forstår palestinernes misnøye med Trumps beslutning om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

De har i årevis gitt etter for krav uten å få noe tilbake, sier han. Palestinerne har lenge ønsket at Øst-Jerusalem skal bli hovedstad i en framtidig palestinsk stat.

Inntil i fjor var det internasjonal enighet om at byens status skulle avgjøres i forhandlinger mellom de to partene.

Lavrov mener den uløste konflikten mellom Israel og palestinerne er en av de viktigste årsakene til at ytterliggående islamister klarer å rekruttere stadig nye generasjoner av terrorister.

SISTE NYTT

Siste nytt