Hopp til innhold

– Bo på sikre hoteller, ikke gå dyrt kledt og ta ingen omveier

Tre danske skoleelever ble forrige helg ofre for volden i Mexico. UD ber nordmenn være forsiktige i landet.

Strand i Cancun, Mexico

Selv om det anses som relativt trygt å reise til deler av Mexico, er det høye kriminalitetsnivået et stort problem i landet.

Foto: JOSE DOMINGUEZ / Afp

Meldingene om ran, drap og rene henrettelser fra Mexico har blitt nærmest dagligdagse de siste årene.

LES OGSÅ: Over 100 drept på en uke

Forrige helg ble tre danske handelsskoleelever lettere skadd da de ble vitner til et væpnet ran på et diskotek sør for hovedstaden Mexico City, ifølge den danske avisen Politiken.

Ifølge Mexicos myndigheter står mexicansk mafia bak ranet. Det danske utenriksdepartementet skriver i sin reiseveiledning til Mexico at volden i landet øker som følge av narkotikarelatert kriminialitet, men fraråder ikke reising dit.

Fraråder ikke reising

Kjetil Elsebutangen, UD

UD anbefaler nordmenn å vise stor aktsomhet ved reising i visse deler av Mexico, sier Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen.

Foto: Utenriksdepartementet

Det gjør heller ikke det norske utenriksdepartementet (UD):

– Vi har ikke et offisielt reiseråd for Mexico. Men det anbefales likevel at nordmenn viser stor aktsomhet ved reising i visse deler av Mexico, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i i UD.

Han råder nordmenn som skal reise dit til å følge med på UDs landinfo-sider og på nettsidene til den norske ambassaden i landet.

LES: Norsk UDs landsider om Mexico

– Mer og mer farlig

Forsker John-Andrew McNeish ved Christian Michelsens Institutt i Bergen mener det blir mer og mer farlig å reise i Mexico.

– Volden har spredt seg såpass mye, at det er veldig lett å komme opp i situasjoner slik den de danske ungdommene kom opp i, sier sosialantropol.

(Saken fortsetter under bildet)

Ofre for narkokrig i Mexico

En hardt skadd mann får hjelp i feriebyen Acapulco, etter å ha blitt skutt i hodet 25. oktober i år.

Foto: Bernandino Hernandez / Ap

Skal du først reise, anbefaler McNeish at du bor på gode hoteller i områder med svært høy sikkerhet. Skal du reise rundt i landet, må du reise i følge med sikkerhetsfolk.

Romantisk backpacking på billige hoteller og uten en klar plan har han ingen tro på.

– Når jeg reiser rundt i Mexico, reiser jeg fra sted A til sted B, jeg tar ikke omveier. Jeg går ikke med full lommebok, og jeg går ikke dyrt kledt, legger han til.

– Som på Kanariøyene

Sverre Tom Radøy ble tildelt Lytterprisen for radio under Riksmålsforbundets prisutdelinger

NRK-journalist Sverre Tom Radøy mener du enten skal være dum, uforsiktig eller svært uheldig for at det skal skje deg noe i Mexico.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Sverre Tom Radøy, NRK-journalist som i 17 år var programleder i reisemagasinet «Ut i verden» på NRK P2, vil ikke svartmale situasjonen i landet:

– Mexico har lenge hatt et rykte på seg for å være belastet med mye kriminalitet. Men også der skal du enten være dum, uforsiktig eller svært uheldig for at det skal skje deg noe, sier han.

Lite tyder på at feriedestinasjoner som Cancun skiller seg fra for eksempel Kanariøyene med hensyn til sikkerhet, mener Radøy.

– Mye av kriminaliteten er konsentrert til områder med mye narkotikatrafikk, forklarer han.

LES OGSÅ: 15 drept i massakre i vaskehall

– Gjengopprør er livsfarlig for medlemmer av gjengene og kretsen rundt. Denne volden gir store utslag på statistikken, men reflekterer ikke det generelle trusselbildet for reisende, sier journalisten.

– Tvert i mot, turistene er ikke målgruppen for slike oppgjør, hvis man ikke er dum og oppsøker disse miljøene, eller er uheldig å være på feil sted til feil tid, slik voldsofre i norske taxikøer i julebordsesongen kan være.

(Saken fortsetter under bildet)

Stranden i Cabo Pulmo

Mexico har noen av verdens vakreste strebder. Her stranden i Cabo Pulmo i delstaten Baja California.

Foto: LUIS ACOSTA / Afp

Vil ikke anbefale

McNeish samstemmer:

– Turister er ikke nødvendigvis noe mål for de kriminelle. De kan bli tilfeldige mål, spesielt hvis de er litt naive og er på steder de ikke burde være, sier McNeish til NRK.

Sosialantropologen mener UD har lagt seg på en riktig linje: Du kan reise til Mexico, men du må være svært forsiktig.

– Jeg vil personlig ikke anbefale Mexico som turistmål akkurat nå. Det er mange andre land i verden med like mye spennende kultur, like fin natur og like mye sol, sier forskeren.

Radøy har motsatt råd:

– Reis til Mexico, et av verdens mest fantastiske land å besøke som turist, med vulkaner, jungel og korallrev, noen av verdens beste strender, en fargesprakende kultur, og med de fantastiske kulturminnene fra Aztekerne og Mayaene, oppforder han.

(Saken fortsetter under bildet)

Korallrev i nasjonalparken Cabo Pulmo i mexico

Mexico har fantastiske korallrev, som her i nasjonalparken Cabo Pulmo i delstaten Baja California.

Foto: LUIS ACOSTA / Afp

Bo på hotell, reis med plan

McNeish tør ikke si at noe sted i Mexico er tryggere å reise til enn andre.

– Mange av de fine strandstedene langs kysten, som Acapulco, er dessverre steder hvor kartellfolkene også liker å bo, forklarer forskeren.

Gjengmedlemmer vises frem for pressen

Gjengmedlemmer fra 'Golfkartellet' vises frem for pressen ved Mexico City.

Foto: ALFREDO ESTRELLA / Afp

Selv har han ikke kommet opp i farlige situasjoner når han har vært I landet, men han får høre mye om hvordan hans mexicanske kolleger i Mexico City-området har det.

Den vanskelige sikkerhetssituasjonen preger hverdagen deres, både privat og jobbmessig.

– De kommer mer og mer opp i problemer, og stadig oftere er dette knyttet til narkotikahandelen. Enten folk fra narkotikakartellene, fra politiet som jobber mot kartellene eller som samarbeider med dem, forklarer McNeish.

– Grensen mellom staten og narkotikakartellene er svært uklar, fastslår han.

(Saken fortsetter under bildet)

Guadelupe, Mexico

Tolv mennesker, blant dem seks mindreårige, ble skadd den 2. oktober da uidentifiserte personer kastet en håndgranat like før midnatt mot et torg i Guadelupe i delstaten Nuevo Leon i Mexico.

Foto: Dario Leon / Afp

Ran og drap på sivile

Sosialantrologens mexicanske kollegaer, som tilhører landets middelklasse, bor i fine boområder med høy sikkerhet i byene. Selv om de gjør alt de kan for å beskytte seg selv, hjelper ikke det alltid.

Kulehull i Mexico

Det er flere sivile drap i Mexico hvert år enn i Afghanistan. Et kulehull vitner om volden.

Foto: Ap

– En jeg kjenner ble ranet da han spiste mat på en fin restaurant i en rik del av byen. Ranerne tok alle pengene og låste inn gjestene i et rom på restauranten. Egentlig var de heldige som ikke ble drept, konstaterer McNeish.

Vennen har blitt vant til å se folk hengt fra stolper langs veien på vei til universitetet hvor han jobber.

– Det skjer mange grusomme ting. Det er flere sivile drap i Mexico hvert år, 5000, enn i Afghanistan, påpeker McNeish.

Han forklarer at volden i Mexico har utspring i et regionalt problem, som omfatter blant annet narkotikahandel, våpenhandel og storstilt smugling. Problemet forsterkes av at Mexico har en svak stat som er ledet av en elite som aksepterer at mange lever i stor fattigdom.

SISTE NYTT

Siste nytt