Hopp til innhold

Bygger 269 meter lang Titanic-kopi til fornøyelsespark

Det verdenskjente passasjerskipet, som sank i 1912, får en kopi i en fornøyelsespark i Kina. Det vil bli mulig å overnatte på skipet, som også skal fungere som hotell.

QOPj42GcRIk

KINA: Et flyfoto viser at fullskala-kopien av Titanic-skipet i Sichuan-provinsen i Kina begynner å ta form etter flere år med arbeid.

sgP3yopmWoc

269 METER: Skipet, som kun skal ligge til lands, skal også fungere som et hotell.

H1F6jpz8bZY

MØYSOMMELIG: Alt fra de store spisesalene, til lugarer og dørhåndtak skal være så likt original-skipet som mulig.

m6y6RZlCYxQ

KUPPEL? Bildet som er tatt 27. april viser en arbeider som sveiser på innsiden av båten og opp i en åpning mot himmelen.

Jz0pPdU2uJ4

FEIER: En arbeider feier i en av salene i båten.

xGleu9OnZTU

STÅR PÅ: Arbeiderne stiller opp før dagens jobb starter.

Uh51xu15wWs

ENORMT: Store heisekraner må til for å håndtere den 269 meter lange båten.

k5qMB7AdCnI

INVESTOR: Su Shaojun er en av hovedinvestorene bak prosjektet. Han håper fornøyelsesparken vil tiltrekke seg mellom tre og fem millioner gjester årlig.

Spisesalen, de luksuriøse lugarene – til og med dørhåndtakene – alt skal være så likt originalen som mulig.

1 milliard kinesiske yuan, eller i overkant av 1,2 milliarder norske kroner, har gått med i produksjonen av det 269 meter lange skipet, skriver nyhetsbyrået AFP.

Over hundre arbeidere har jobbet med etterligningen siden 2016.

Kun til lands, ikke til vanns

Passasjerskipet skal være den største attraksjonen i en fornøyelsespark som ligger i Sichuan-provinsen sentralt i Kina. Skipet ligger altså milevis fra havet, men skal visstnok ligne originalen på andre områder.

I forbindelse med innspillingen av den verdenskjente filmatiseringen fra 1997, ble det også bygget en etterligning. Den var dog noe mindre enn utgaven i Kina, og var 90 prosent av den originale størrelsen. Den kinesiske kopien vil være eksakt like lang som originalen.

90 PROSENT: Den 240 meter lange kopien som ble laget til den storslagne Titanic-filmen i 1997 var veldig lik, men ikke like stor som originalen som sank i 1912.

90 PROSENT PÅ 90-TALLET: Den 240 meter lange kopien som ble laget til den storslagne Titanic-filmen i 1997 var veldig lik, men 10 prosent kortere enn originalen som sank i 1912. Her ligger den i en havn i Mexico i 1996.

Foto: JOHN GIBBINS / AP

Ved siden av skipet skal det bygges en havn, identisk med den fra filmen fra 1997.

En av dem som har latt seg inspirere av historien er hovedinvestor Su Shaojun. Han håper både Leonardo DiCaprio og Kate Winslet, som spilte hovedrollene Jack og Rose kommer på åpningsdagen. Regissør James Cameron er også en ønsket gjest.

MqF6DeWYBTs
nXODAJ-A2Ps

Den berømte baugen på Titanic, som fremdeles ligger på 3800 meters dyp utenfor Newfoundland, og den nye baugen i fornøyelsesparken i Kina.

– Jeg håper dette vil holde historien om Titanic i live, og at skipet fremdeles ligger her om 100 eller 200 år, sa Shaojun.

Han anser hotellet for å være et levende museum, og håper tre til 5 millioner mennesker vil gjeste parken årlig.

En natt på hotellet er ventet å koste 2500 norske kroner.

Funnet i 1985

Titanic ble sjøsatt i 1911 og forliste under jomfruturen i 1912. Fem dager etter skipet kastet loss, krasjet det med et isfjell sørøst for Newfoundland, ei øy øst for Canada. 1500 mennesker omkom under forliset. Blant dem var 20 nordmenn.

Vraket av Titanic ble først funnet igjen i 1985, på 3800 meters dybde.

Når fornøyelsesparken åpner er foreløpig uvisst.

Fra konstruksjon til katastrofe. Mannskap uten kikkerter og passasjerer som åpnet koøyene i lugarene - isfjellet alene senket ikke Titanic. Britisk dokumentar.

Fra konstruksjon til katastrofe. Mannskap uten kikkerter og passasjerer som åpnet koøyene i lugarene – isfjellet alene senket ikke Titanic. Britisk dokumentar.

SISTE NYTT

Siste nytt