Irakisk høytid ender i blodbad

En kvinne sprengte seg selv i luften midt i en flokk med pilegrimer på vei til Kerbala. 32 av pilegrimene mistet livet.

Sjiamuslimske pilegrimer på vei til Kerbala i Irak
Foto: ALI YUSSEF / AFP

De fleste av de drepte var kvinner, men også barn var blant ofrene da kvinnen utløste en bombe hun hadde på kroppen, i byen Iskandariya, 40 kilometer sør for Bagdad.

Pilegrimene var på vei til byen Kerbala for å feire høytiden arbain, som er en av de viktigste høytidene og ritualene for sjiamuslimer. Hundretusener er samlet i byen for å delta i markeringen av høytiden som avsluttes mandag.

Angrepet skjedde til tross for omfattende sikkerhetstiltak. 30.000 politifolk er på plass i byen, men det er vanskelig helt å sikre, i og med pilegrimene går langs vanlige veier, gjerne mange samlet, bærende på religiøse bannere.

Video: 32 pilegrimer drept.

Video nsps_upload_2009_2_13_16_31_16_75.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Feiginger

Antall sårede er ifølge Reuters opp mot 84 personer.

- Disse feige aksjonene vil ikke påvirke besluttsomheten og tålmodigheten til pilegrimene. Vi ber både dem og folkene som skal beskytte oss, om å utvise forsiktighet og være oppmerksomme, sier ayatollah Sadiq al-Husseini al-Shirazi, som er en av de øverste i Iraks sjimuslimske presteskap.

Folk som er på pilegrimsferd, blir av helsemyndighetene bedt om å gi blod, slik at sykehusene har reserver i tilfelle nye angrep.

I går ble åtte mennesker drept av en bombe i pilegrimsbyen.

Vondt blod

Det er ikke klart hvem som står bak angrepene. Det spekuleres i om det er rivaliserende religiøse grupper, eller om det er politiske eller militante opprørere noen som som ønsker å markere motstand og komme med en advarsel mot statsminister Nuri Al-Maliki og hans allierte, som vant det nylig avholdte lokalvalget.

Det har også vært en økning i kvinnelige selvmordsbombere, fordi kvinner i mindre grad blir ransaket av mannlige sikkerhetsvakter og politi enn menn og fordi bomben lar seg bedre skjule under de vide muslimske kvinnedraktene.

SISTE NYTT

Siste nytt

FBI: Russland og Iran forsøker å påvirke valget

Amerikanske myndigheter mener at Russland og Iran har skaffet informasjon om velgere for å kunne påvirke valget. FBI sier Iran står bak truende e-poster til demokrater.

Obama: Trump er ute av stand til å ta jobben seriøst

Tidligere president Barack Obama sier at president Donald Trump er ute av stand til å ta presidentjobben seriøst.