NRK Meny
Normal

Irakisk høytid ender i blodbad

En kvinne sprengte seg selv i luften midt i en flokk med pilegrimer på vei til Kerbala. 32 av pilegrimene mistet livet.

Sjiamuslimske pilegrimer på vei til Kerbala i Irak
Foto: ALI YUSSEF / AFP

De fleste av de drepte var kvinner, men også barn var blant ofrene da kvinnen utløste en bombe hun hadde på kroppen, i byen Iskandariya, 40 kilometer sør for Bagdad.

Pilegrimene var på vei til byen Kerbala for å feire høytiden arbain, som er en av de viktigste høytidene og ritualene for sjiamuslimer. Hundretusener er samlet i byen for å delta i markeringen av høytiden som avsluttes mandag.

Angrepet skjedde til tross for omfattende sikkerhetstiltak. 30.000 politifolk er på plass i byen, men det er vanskelig helt å sikre, i og med pilegrimene går langs vanlige veier, gjerne mange samlet, bærende på religiøse bannere.

Video: 32 pilegrimer drept.

Video nsps_upload_2009_2_13_16_31_16_75.jpg

- Feiginger

Antall sårede er ifølge Reuters opp mot 84 personer.

- Disse feige aksjonene vil ikke påvirke besluttsomheten og tålmodigheten til pilegrimene. Vi ber både dem og folkene som skal beskytte oss, om å utvise forsiktighet og være oppmerksomme, sier ayatollah Sadiq al-Husseini al-Shirazi, som er en av de øverste i Iraks sjimuslimske presteskap.

Folk som er på pilegrimsferd, blir av helsemyndighetene bedt om å gi blod, slik at sykehusene har reserver i tilfelle nye angrep.

I går ble åtte mennesker drept av en bombe i pilegrimsbyen.

Vondt blod

Det er ikke klart hvem som står bak angrepene. Det spekuleres i om det er rivaliserende religiøse grupper, eller om det er politiske eller militante opprørere noen som som ønsker å markere motstand og komme med en advarsel mot statsminister Nuri Al-Maliki og hans allierte, som vant det nylig avholdte lokalvalget.

Det har også vært en økning i kvinnelige selvmordsbombere, fordi kvinner i mindre grad blir ransaket av mannlige sikkerhetsvakter og politi enn menn og fordi bomben lar seg bedre skjule under de vide muslimske kvinnedraktene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt