Kredittgigant kutter lån til våpenbutikker

Et av USAs største kredittselskaper kutter ut alle lån gitt i våpenbutikker i kjølvannet skolemassakren i Newtown.

Våpen

Våpendebatten i USA har fått fornyet liv etter skolemassakren i Newtown.

Foto: MAX WHITTAKER / Reuters

GE Captial

GE Capital er et av USAs største kredittselskaper.

Foto: Paul Sakuma / Ap

Ifølge Wall Street Journal har flere våpenbutikker i USA i det siste fått et brev fra kredittselskapet GE Capital om at selskapet har tatt «den vanskelige beslutningen» om å slutte å levere finansielle tjenester til virksomheten.

Dermed er selskapet et av de største som har valgt å ta side i den opphetede debatten i USA om hvorvidt det trengs begrensninger i våpensalget.

Sørgende i Newtown

Pårørende sørger utenfor Sandy Hook Elementary School etter massakren i desember i fjor.

Foto: SPENCER PLATT / Afp

GE Capital har hovedkontor i Fairfeld i Connecticut, ikke langt unna Newtown hvor 20 barn og 6 voksne ble skutt og drept på Sandy Hook Elementary School i desember i fjor.

Mange av de ansatte i kredittselskapet bor i området rundt Newtown, og flere av dem har barn som går på skolen.

Lovforslag nedstemt

I etterkant av massakren har president Barack Obama jobbet for å innføre strengere våpenlover, men led et kraftig nederlag i forrige uke da Senatet stemte ned lovforslaget om bakgrunnssjekk ved våpenkjøp og forbud mot halvautomatiske våpen.

Presidenten har imidlertid lovet å kjempe videre for å skjerpe våpensikkerheten, og nå får han støtte fra GE Capital, som også ser nødvendigheten av en strengere våpenpolitikk.

– Endringer i industrien, ny lovgivning og tragiske hendelser har fått GE Capital til å revurdere sine retningslinjer når det gjelder skytevåpen, sier talsmann for selskapet Russell Wilkerson til WSJ.com.

US-POLITICS-GUNS-PROTEST

Etter Sandy Hook-massakren har debatten om våpenlovene rast i USA. Her demonstrerer folk utenfor Det hvite hus for innskjerping av lovene.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

– Gir økt salg

GE Capital har finansiert våpenkjøp siden 2006, da de startet aktiv markedsføring rettet mot små våpenbutikker.

Flere av butikkene inngikk avtaler om å tilby kreditt til våpenkjøpere, noe som i mange tilfeller førte til økt omsetning.

– Det gjør det lettere for kjøperne å bruke mer penger, forteller våpenbutikkeier Rex McClanahan, som anslår at flere tusen av hans kunder har benyttet seg av tilbudet.

Nå blir han nødt til å se seg om etter et annet kredittselskap.

Kjøpte kraftigere våpen

Flere av de store kredittselskapene er allerede ute av våpenbransjen, men mindre selskap ser ut til å fylle opp noe av tomrommet.

Ett av dem er Law Enforcement Finance, et selskap som startet opp omtrent to uker før Sandy Hook-massakren.

De tilbyr lån med lav rente til politifolk som ønsker å kjøpe skytevåpen og skuddsikre vester.

Wall Street Journal forteller om politimannen Daniel Johnson fra Illinois som nylig tok opp et lån på rundt 13.000 kroner hos selskapet for å kjøpe et kraftigere våpen enn det han får tildelt av arbeidsgiveren.

– Det handler på en måte om du har lyst til å spille basket med Michael Jordan eller med en lokal skoleunge, sier han om valget om å ta opp lån.

Gis fortsatt til sportsbutikker

Selv om GE Capital kutter ut långivning til rene våpenbutikker, vil de fortsatt tilby kreditt til butikker som ikke har våpen som sin hovedgeskjeft.

Blant annet har de avtaler med sportsbutikker og supermarkedkjeden Wall-Mart, som er USAs største på salg av våpen og ammunisjon.

Likevel har det en symbolsk effekt at selskapet nå trekker seg ut av våpenbutikkene, selv om det kanskje betyr mindre for det totale salget.

I fjor ble det solgt skytevåpen for 69 milliarder kroner i USA. Et vanlig håndvåpen koster rundt 1.700 kroner, og noe som gjør at behovet for å ta opp lån først og fremst er aktuelt for storkjøperne.

SISTE NYTT

Siste nytt