Hopp til innhold

– Vi trenger bedre våpen for å slåss mot IS

SURUC, TYRKISK-SYRISKE GRENSEN (NRK): De kurdiske styrkene som forsvarer byen Kobani mot IS er hardt presset. Også i dag er det skutt raketter mot byen. IS`offensiv har drevet 160 000 mennesker på flukt.

Midia Ali

Midia Ali har bodd i flyktningleiren i Suruc i tre dager.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

– Vi slåss med våre egne enkle våpen. Det er ikke nok. Vi trenger bedre våpen for å slåss mot IS, sier Bazan Khalil fra YPG, det kurdiske partiet som nå forsøker å hindre IS å innta den kurdisk dominerte byen.

Han forteller at tre sivile ble drept i går da raketter slo ned i byen. Også i dag har det vært skutt mot sentrum av byen.

IS har inntatt mange av landsbyen rundt byen og står noen kilometer utenfor sentrum. USA har bombet noen av IS posisjoner rundt Kobani som kurderne kaller byen eller Ayn al-Arab som er dens offisielle navn.

– De amerikanske angrepene er ikke nok, de har ikke forandret så mye. Hvis de vil hjelpe oss, må de sende våpen, sier han på telefon fra den beleirede byen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

NRKs korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen rapporterer fra Suruc nær den tyrkiske grensen.

Ikke plass til alle flyktningene

IS framrykking har gjort at 160 000 mennesker har flyktet til den tyrkiske siden av grensen, ti kilometer unna av deres hjemby. De flyktet for å redde livet.

– En rakett drepte våre naboer, forteller Midia Ali som i tre dager har bodd i en flyktningleir.

Det er ikke lenger plass i byens skoler eller offentlige bygg til å huse alle som har kommet. De var livredde for hva som kunne skje med dem dersom IS skulle ta byen. De hadde hørt om halshogginger og mishandling.

– Flere av mennene våre har blitt igjen for å slåss. Men den amerikanske bombingen hjelper ingenting. De stopper ikke IS. Hadde de gjort det, hadde ikke så mange av våre slektninger blitt drept. sier hun.

– Har vi ingen rettigheter fordi vi er kurdere? Er derfor IS kan drepe våre barn?

Artikkelen fortsetter under bildet.

Engin Polat

Den frivillige legen Engin Polat undersøker et barn i en flyktningleir i Suruc.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Truer med å ødelegge fredsavtale

Konflikten i Kobani eller Ayn Al Arab i Syria truer også med å ødelegge fredsavtalen mellom Tyrkia og det kurdiske partiet PKK.

Mange kurdere mener Tyrkia støtter IS, og er sinte fordi de holder igjen kurdere som vil dra tilbake for å slåss i Syria. Det er et stort oppbud av opprørspoliti i byen.

Midia Ali har to barn, den yngste jenta hennes på tre år sitter på fanget. Hun har blitt forkjølet og har fått magetrøbbel av å bo i leiren, men tuberkulose kan bli et alvorlig problem.

– De har ikke fått vaksiner, sier den frivillige legen Engin Polat som har kommet for å hjelpe. De mangler alt, de har ikke klær og mat og er svært sårbare.

SISTE NYTT

Siste nytt