Hopp til innhold

Kungen kommer likevel

Det svenske kongeparet kommer likevel til feiringa av grunnlovens 200-års jubileum på Eidsvoll 17. mai.

Kong Carl Gustav av Sverige

Kong Carl Gustaf av Sverige kommer likevel til Grunnlovsjubileet.

Foto: Tim Shaffer / Reuters

Det svenske kongehuset sier i en pressemelding at det svenske kongeparet nå har ombestemt seg etter at de har fått nye opplysninger i saken. Dermed vil de likevel delta under grunnlovens 200-års jubileum på Eidsvold 17. mai.

Sveriges kongepar kommer ikke til å delta på nasjonaldagsfeiringen, men skal være med på et eget jubileumsarrangement på Eidsvoll om kvelden den 17. mai.

– Besøker ikke andre land på nasjonaldagen

Det vakte stor oppmerksomhet da det ble kjent at det svenske kongeparet hadde takket nei til å komme til Norge for å feire grunnlovsjubileumet.

Fungerende informasjonssjef på Det kongelige slott, Annika Sönnerberg, sa da at begrunnelsen var at svenskekongen ikke besøker andre nasjoner på deres nasjonaldag.

Flere historikere NRK snakket med mente det svenske kongehuset burde kjenne sin besøkelsestid og ombestemme seg.

Forfatteren Karsten Alnæs, kjent for de to historiske bokseriene «Historien om Norge» og «Historien om Europa», var overrasket over at det svenske kongehuset hadde takket nei.

– Dette er kunnskapsløshet og slurv i det svenske konsulentsystemet. Jeg kan ikke forstå noe annet, sa han til NRK.

Stortingspresidenten glad for svenske gjester.

Stortingspresident Olemic Thommessen er glad for at det svenske kongeparet likevel kommer til feiringen av grunnlovsjubileet.

– Reaksjonene har ført til ombestemmelse

– De har vel tenkt igjennom saken en gang til etter det levenet som oppstod både i Norge og Sverige. Utifra den pressemeldingen de har sendt ut så ser de vel muligheten til et kompromiss mellom at kongen normalt ikke skal være tilstede på en nasjonaldag og dette spesielle arrangementet knyttet til 200-årsjubileet på Eidsvold, sier kongebiograf Tor Bomann-Larsen til NRK.

Det er stortingspresident Olemic Thommessen som har invitert det svenske kongeparet. For grunnlovsjubileet har det vært viktig at statsoverhodene for alle de tre skandinaviske landene, som var hovedaktører under de dramatiske begivenhetene i 1814, er representert.

– At også det svenske kongeparet kommer på 17. mai, gir en veldig flott ramme. Det er symbolsk viktig at de tre kongehusene samles nettopp på den dagen, sier stortingspresident Olemic Thommessen til NRK.

Danskene kommer

Hovedmålet med arrangementet på Eidsvoll er å samle Norge og feire Grunnloven.

Det danske kongehuset har allerede bekreftet at de kommer.

– Vi deltar i lys av de særlige bånd og de tette familiemessige relasjoner mellom Norge og Danmark, herunder også de tette familierelasjoner, sier kommunikasjons- og pressesjef ved Det danske kongehuset, Lene Balleby til NRK.

Hun legger til at det jo også er et 200 års jubileum, og at det er verdt å feire.

Thommessen sier at danske dronning Margrethe skal delta på en større del av feiringen 17. mai enn det svenske kongeparet.

Mens det svenske kongeparet bare skal delta på markeringen på Eidsvoll, skal også dronning Margrethe være med på 17. mai-feiringen i Oslo sentrum.

– Dronning Margrethe vil være her hele dagen. Jeg kjenner ikke hennes program i detalj, men hun vil også delta i sentrum i Oslo, sier Thommessen til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt

Trump funnet skyldig i hysjpengesaken: – Dette er en skam

USAs ekspresident var tiltalt for å ha jukset med dokumenter i forbindelse med en betaling til pornoskuespiller Stormy Daniels. Nå er Donald Trump blitt funnet skyldig på alle punkter.

Pressekonferanse med svensk justisminister Gunnar Strömmer

Justisministeren: – Iran bruker svenske kriminelle

Iran bruker svenske kriminelle nettverk til å utføre voldshandlinger mot andre stater, ifølge svenske myndigheter. Israelsk etterretning hevder at Foxtrot-nettverket er blant dem.

 Beijing

Kina krever tostatsløsning i Midtøsten

Kina blar opp millioner til i Gaza og krever en tostatsløsning mellom Israel og Palestina. Analytikere sier Kina bruker Gaza til å få fotfeste i Midtøsten.