Hopp til innhold

Kritiseres for å bruke nakent bryst mot burkini

Den franske statsministeren får kritikk for å ha brakt inn den barbrystede Marianne – symbolet på den franske republikken – i diskusjonen om forbudet mot heldekkende badedrakt.

FRANCE-POLITICS/ A "Marianne" bust is seen at the Prefectoral Palace during a "Citizenship Welcome Ceremony" in Nice

Marianne, symbolet på den franske republikken, er dratt inn i debatten om forbudet mot heldekkende badedrakter.

Foto: ERIC GAILLARD / Reuters

– Marianne har et nakent bryst fordi hun gir folket mat! Hun har ikke slør, fordi hun er fri! Det er republikken, ropte Manuel Valls på et regjeringsmøte, ifølge The Guardian.

Valls har allerede fått kritikk for sine støtte til forbudet mot heldekkende badedrakt, også kjent som burkini, som ble innført i flere franske byer i sommer. Forbudet er erklært ugyldig av grunnlovsdomstolen, men praktiseres fortsatt.

Nå har Valls hyllet Mariannes nakne bryster som Frankrikes symbol, og satt det opp mot islamsk totalitarisme, skriver Libération.

FRANCE-POLITICS/

Manuel Valls får kritikk får sin bruk av Marianne i diskusjonen om burkini. Her fra møtet da han brakte inn republikkens symbol.

Foto: FRED LANCELOT / Reuters

Kritiseres av historikere

Marianne ble et symbol på den franske republikken i 1848, og brukes på logoen til regjeringen, franske euromynter og frimerker, og skuer også utover Place de la Nation i Paris som skulptur.

Valls får nå kritikk av blant andre historiker Mathilde Larrere. Hun skriver til Valls på Twitter:

«Marianne har et nakent bryst fordi det er en allegori, ditt fjols», og utdyper at det nakne brystet er et symbol på frihet som ikke har noe å gjøre med kjønn eller feminitet.

Hun skriver også at ingen på den tida ville drømt om å gi kvinner rettigheter.

FRANCE-STAMP/FEMEN The new official Marianne post stamp is pictured during his unveiling at the Elysee Palace in Paris

Marianne brukes som Frankrikes symbol, blant annet på frimerker.

Foto: POOL / Reuters

– Viser dårlig kvinnesyn

Valls brukte Marianne for å vise at heldekkende badedrakt eller hijab ikke har noen plass i Frankrike, men flere peker på paradokset i at Marianne ofte har hodet dekket til med en topplue når hun avbildes. En slik «frygisk lue» er nemlig et annet symbol på den franske revolusjonen.

En av dem som er kritisk til Manuel Valls' bruk av Marianne i diskusjonen om burkiniforbud og kvinners rettigheter, er tidligere leder av De grønne Cécile Duflot.

Hun sier hans hyllest av Mariannes bare bryst er en indikasjon på det kritikkverdige synet på kvinner blant en del mannlige franske politikere.

FRANCE-ART-MUSEUM-LOUVRE LENS

Dette bildet av frihetsgudinnen Liberté med nakent bryst kan også sees på som Marianne, selv om det ble malt før hun ble republikkens symbol.

Foto: PHILIPPE HUGUEN / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt