Hopp til innhold

Kongo vurderer å la French få være tilstede i Moland sin begravelse

I går snakket utenriksminister Espen Barth Eide med Kongos viseutenriksminister, der fikk han lovnader om at Kongo vil vurdere å la Joshua French få være til stede i sin kamerats begravelse i Norge.

Joshua French

UD er bekymret for den humanitære situasjonen til Joshua French.

Foto: Kristian Aanonsen / NRK

– Jeg brukte som argument i går (i samtale med Kongos viseutenriksminister journ.anm.), at det burde være mulig å få avklart denne saken så raskt at det ville være mulig for Joshua French å få være til stede i begravelsen til Tjostolv Moland, sier Espen Barth Eide til NRK.


Hva svarte viseutenriksministeren?


– For det første så kondolerte han, men lovet å vurdere det jeg ba om, men jeg fikk ingen formell respons på det, svarer Eide, som understreker at UD nå er bekymret for French sin humanitære og helsemessige situasjon i Kongo, og kommer til å legge stort press på kongolesiske myndigheter for å få til en løsning.

Vil French måtte reise tilbake til Kongo hvis han får være til stede i begravelsen?

– Hvis han får delta i begravelsen vil han være i Norge og da har vi en helt annen situasjon, noe mer vil jeg ikke si om den saken, svarer Eide.

Kontakt med britene

Eide har også vært i kontakt med sin britiske kollega William Hague i dag, siden Joshua French også er britisk statsborger. Britene skal, ifølge Edie, ta kontakt med kongoleserne senere i dag for å legge ytterligere press på en benådning av den draps- og spiondømte norsk-briten.

Britene har også tidligere vært i kontakt med kongoleserne uten at dette har ført til noen fortgang i saken.

Det er fortsatt for tidlig å si noe om når Molands båre kan ventes til Norge. Etterforskningen av dødsfallet skal først avsluttes og alle formaliteter være på plass, før båren kan sendes til Norge. Eide påpeker at det i vanlige tilfeller er en meget tidkrevende og byråkratisk prosess å få utlevert en båre, og at det i denne saken trolig kommer til å ta noe mer tid enn normalt på grunn av dens spesielle karakter.

Frenchs advokat håper Eides forespørsel når frem til beslutningstagerne i Konge, men våger ikke å tro på noe som helst.

– Det brenner et blått lys for French

– Vi håper selvfølgelig at det skjer, det ville uansett være naturlig at han kommer hjem så snart som mulig, og vi venter spent på svaret. Så er det nok sånn at selv om det skulle ha blitt gitt et løfte, så våger vi nok ikke å tro på det før han sitter på flyet hjem, sier advokat Hans Marius Graasvold til NRK.

Hva tror du kongolesiske myndigheter vil gjøre med denne forespørselen?

– Forhåpentligvis vil de vurdere den. For det har jo vært et av problemene frem til nå at de ikke har besvart henvendelser hverken fra statsminister Jens Stoltenberg eller William Hague. Vi mener at myndighetene i Kongo nå må se på situasjonen og se at French har sittet lenge nok.

Joshua French vil bli løslatt, tror utenriksmedarbeider i NRK Tomm Kristiansen. Han tror det vil hjelpe situasjonen å gi mer bistand til Kongo og fortsette samtalene med Kongos president.

Video: NRKs Tomm Kristiansen tror French kommer hjem til Norge.

– Nå brenner det et blått lys for French og det bør myndighetene se, noe vi også har formidlet videre til Barth Eide.

Hvordan takler French situasjonen?

– Han er i en fase det han fremdeles er svært lei seg og sjokkert og er i en fase der han bearbeidere der som har skjedd. Vi er nå mer bekymret enn noen gang og mener at det haster med å få han hjem til Norge, sier Graasvold som mener UD må være mer konkret i sine henvendelser overfor Kongo.

– Jeg kan bare love det jeg har kontroll på og det er at Norsk UD og jeg i nært samarbeid med våre britiske kollegaer kommer til å jobbe med dette med full kraft, slik at French kan komme trygt hjem til Norge, sier Eide.

Humanitær president?

Joshua French ringte mandag ettermiddag til sin mor, og fortalte blant annet at han var blitt flyttet fra cellen han delte med Moland. «Han ble plassert på en fellescelle, men det igjen har gjort at han ikke har fått noe tid for seg selv i ro og fred», skriver Kari Hilde French på sin blogg.

UDs representanter i Kongo var sammen med ham i militærfengselet i Kinshasa. Det var French som fant vennen død på cellen.

Det at britene engasjerer seg sterkere er FAFO-forsker Morten Bøås positiv til.

– Det er mulig French sin sak nå kommer høyere på britenes og EUs dagsorden. Hvis det skjer så taler de med større kraft i Kinshasa enn det lille Norge gjør. De er en betydelig bidragsyter ikke bare til Kongo, men også til det sittende regimet, sier Bøås, som tror president Joseph Kabila nå kan se en mulighet til å fremstå som en humanitær president.

– Det kan tenkes at situasjonen har forandret seg med det tragiske dødsfallet til Moland at Kabila nå ønsker å fremstå som en humanitær aktør, som slipper French hjem til sin kamerats begravelse, og viser storsinn. Men det er også mulig at de tenker «vi vet hva vi har, men ikke hva vi får», avslutter Bøås.

SISTE NYTT

Siste nytt