Krim-halvøya isolerer seg fra Ukraina

Luftrommet over Krim-halvøya er stengt for all flytrafikk og telefonkontakt mellom Krim-halvøya og Ukraina er stengt. Lokale myndigheter tillater russisk vakthold i regionen.

På rullebanen på Belbek flyplass

Menn og militære kjøretøyer står på rullebanen på Belbek flyplass.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

  • Luftrommet er stengt
  • Rakettbase angrepet
  • Kystvakta angrepet
  • Telekommunikasjon kuttet

Følg situasjonen i Ukraina i NRKs nyhetsstrøm

Overhuset i den russiske nasjonalforsamlingen godtar Vladimir Putins ønske om å bruke militærmakt på Ukrainsk territorium, ifølge flere utenlandske nyhetsbyråer.

I tillegg melder nyhetsbyrået Interfax at russiske styrker forsøker å ta kontroll over
en ukrainsk rakettbase på Krim-halvøya.

Det russiske nyhetsbyrået melder at rundt 20 soldater har inntatt basen vest på Krim i et forsøk på å overta den.

Angrep på telekommunikasjon og kystvakt

Luftrommet over Krim-halvøya er stengt for all flytrafikk, opplyser flyplassmyndighetene ved den internasjonale flyplassen i Simferopol.

Mens Ukrainas største teleselskap, Ukrtelecom, melder at en rekke av kontorene deres er stengt av ukjente gjerningsmenn og at telefonlinjer og internettforbindelsen er kuttet. Det skriver Kyiv Post.

Selskapet skriver i en uttalelse at flere kabler og annet utstyr er ødelagt.

Etter at president Viktor Viktor Janukovitsj ble styrtet har deler av Ukraina opplevd uroligheter og demonstrasjoner. Ikke minst i hovedstaden Kiev og nå sør i landet på Krim-halvøya.

Den ukrainske kystvakta melder at de ble angrepet av rundt 300 menn som forsøkte å ta kontroll over hovedkvarteret i havna. Ifølge en talsmann skal de ha sagt at de var under kommando av den russiske forsvarsministeren.

Ukrainske marinefartøy er satt i stridsberedskap rundt Krim-halvøya, melder ukrainske medier. De har nå seilt ut i Svartehavet fra basene på halvøya for å forhindre russiske styrker i å beleire basene.

Støtter aksjonene

Frivillige på Krim

Frivillige prorussiske øver i nærheten av en vaktpost ved Belbek flyplass.

Foto: BAZ RATNER / Reuters

Torsdag tok ukjente væpnede menn seg inn i parlamentsbygningen i regionhovedstaden Simferopol. Fredag ble to flyplasser på halvøya okkupert og lørdag kommer det meldinger om at nok en flyplass er beleiret.

Russiske styrker har også tatt kontroll over en militær flyplass øst på Krim, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax lørdag formiddag. Flyplassen i byen Kirovskoje brukes i hovedsak for militære transportfly, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Krim-halvøya har nesten 60 prosent russiskætted befolkning. Journalister i Simferopol melder at mange møtte opp i byen lørdag for å vise sin støtte til mennene som nå forsøker å ta kontroll over regionen.

Laster Twitter-innhold

Ifølge nyhetsbyråer er det flere hundre uniformerte og bevæpnede menn som nå patruljerer gatene i byen.

Russisk vakthold

De russiskvennlige lokalmyndighetene på Krim og den russiske Svartehavsflåten har blitt enige om at de sammen skal vokte offentlige bygninger på halvøya.

Det bekrefter Svartehavsflåtens presseavdeling overfor nyhetsbyrået RIA Novosti.

Bekreftelsen kommer kort tid etter at den regionministeren på Krim, Sergeij Aksjonov, sa at russiske soldater var utplassert utenfor flere bygninger som benyttes av regionalmyndighetene.

Han har også bedt Russlands president Vladimir Putin om hjelp. Denne uttalelsen får støtte i den russiske Dumaen. Der har de folkevalgte bedt president Vladimir Putin ta grep for å «beskytte folket på Krim mot tyranni», melder Interfax.

Dumaens leder, Sergej Narysjkin, sier ifølge Interfax at Duma-rådet har blitt enige om å sende en oppfordring til Putin der de ber ham om å ta nødvendige grep for å få stabilisert situasjonen.

Duma-rådet sier også i en uttalelse at det på nåværende tidspunkt ikke er mulig å gjennomføre legitime demokratiske valg i Ukraina.


SISTE NYTT

Siste nytt