Hopp til innhold
Urix forklarer

Krig uten løsning

FN samles til krisemøte om det som kalles en skrekkinngytende situasjon i Øst-Aleppo. Men det er lite som tyder på at sivile vil få det bedre.

TOPSHOT-SYRIA-CONFLICT

Internflyktninger venter på å komme inn i en av myndighetenes busser for å fraktes til Vest-Aleppo. FOTO: AFP / GEORGE OURFALIAN

Foto: GEORGE OURFALIAN / Afp

Noen er tomhendte, andre har noen få eiendeler i kofferter eller i plastposer. Bilder viser foreldre som bærer barn, og barn som dytter eldre i rullestoler.

Mennesker kommer ut av Øst-Aleppo i en jevn strøm – den største på seks måneder.

Anslagsvis 50 000 mennesker har flyktet fra området i løpet av de siste fire dagene, ifølge eksilgruppa Syriske observatører for menneskerettigheter (SOHR).

– Det er mange mennesker som kommer ut, sier Mona Kurdy, talskvinne for syriske Røde halvmåne, til NRK.

– Vi har 105 frivillige som deler ut nødhjelp, som ferdiglagde måltider, madrasser, tepper, varme klær til barna. De får helsetjenester og medisiner, og vi har mobile klinikker.

Behovet er stort. Mange av internflyktningene er barnefamilier. Mange har levd i frykt for sine liv under intense luftangrep, uten tilgang til nødvendige helsetjenester og nok mat.

SYRIA-CONFLICT

Mange av flyktningene har levd under intense luftangrep i lang tid. FOTOInternflyktninger venter på å komme inn i en av myndighetenes busser for å fraktes til Vest-Aleppo. FOTO: AFP / GEORGE OURFALIAN

Foto: GEORGE OURFALIAN / Afp

Avgjørende

Opprørerne har i løpet av de siste dagene mistet nesten en tredjedel av området de kontrollerte i Øst-Aleppo. Med hjelp fra militssoldater fra Libanon og Irak og russiske kampfly har syriske regjeringsstyrker tatt kontroll over seks nabolag.

Det siste døgnet har frontlinjene vært mer stabile, men det er likevel liten tvil om at dette er den største fremgangen myndighetene har hatt i Aleppo på over fire år.

Utfallet vil ha stor betydning for begge sider. Noen analytikere kaller det et avgjørende slag – avgjørende for myndighetene, for opprørerne og for den over fem år lange krigen.

Før krigen var Aleppo Syrias største by og handelssentrum. Den er symbolsk og strategisk viktig for både myndighetene og opprørere. Da opprørerne var på offensiven i 2012, var kontrollen over Øst-Aleppo deres største seier så langt i opprøret. Likeledes vil et eventuelt tap av området være deres mest alvorlige tilbakeslag.

– Store konsekvenser

– Situasjonen er i utvikling, men Aleppo vil falle. Det finnes det ikke tvil om, sier Nadim Shehadi, direktør ved Fares-senteret for Midtøsten-studier ved Tufts-universitet i Boston, til NRK.

Det vil få store konsekvenser for det syriske opprøret.

– Det er et totalt nederlag for det syriske opprøret, sier Shehadi.

Konsekvensene av det som skjer i Aleppo vil imidlertid ikke begrense seg til Syria, mener analytikeren. Han tror effekten av det vil merkes i hele regionen, kanskje i generasjoner.

– Jeg er bekymret for de langsiktige og bredere effektene av dette og av vestlig politikk. Vi tillot at dette skjer. Vi så det og gjorde ingenting. Dette vil få ettervirkninger ikke bare i Aleppo, men i hele regionen. Det vil hjelpe radikale å mobilisere mer antivestlige følelser.

Han utdyper:

– Spesielt når du ser på det bredere bildet. Det foregår også et angrep mot Mosul. Falluja og Ramadi er ødelagt. Og det skjer av de samme kreftene, og mange der ser det som om de blir ødelagt av Iran og sjiamilitser.

Humanitær krise

De sivile lidelsene er enorme. Hjelpeorganisasjoner anslår at det er en kvart million mennesker inne i beleirede Øst-Aleppo – dog er antallet noe redusert på grunn av flyktningstrømmen de siste dagene.

TOPSHOT-SYRIA-CONFLICT

Menneskerettighetsorganisasjoner er bekymret for skjebnen til menneskene som har bodd i opprørskontrollerte områder. FOTO: AFP / GEORGE OURFALIAN

Foto: GEORGE OURFALIAN / Afp

Hjelpeorganisasjoner når ikke inn. Det mangler mat og medisiner, og alle sykehus er blitt bombet, noen gjentatte ganger. Sivile lever dessuten under trusselen fra luftangrep som beskrives som de mest intensive i hele krigen.

Så langt er nesten 300 sivile, deriblant 33 barn, drept i Øst-Aleppo siden myndighetenes offensiv startet i midten av november, ifølge SOHR. Andre aktivistkilder sier antallet er enda høyere. I myndighetskontrollerte Vest-Aleppo er 48 sivile drept, ifølge SOHR.

Og volden bare fortsetter: I formiddag kom meldinger om at syriske regjeringsstyrker har drept 21 sivile, deriblant åtte internflyktninger, i artilleriangrep i Øst-Aleppo. Syriske statlige medier rapporter at åtte personer er drept av opprørsbomber i Vest-Aleppo.

Nadim Shehadi har en oppfordring til verdenssamfunnet.

– Beskytt sivile. Den sivile befolkningen er totalt ubeskyttet. Og det finnes ingen unnskyldning for å ikke beskytte befolkningen, sier han.

Samtidig er menneskerettighetsgrupper bekymret over fremtiden til sivile som har bodd i opprørskontrollerte områder.

– Gitt den syriske regjeringens lange og mørke historie om ulovlige pågripelser og bortføringer i stor skala, er det enda viktigere at sivile er beskyttet i områdene av Aleppo by som de nettopp har tatt kontroll over, sier direktør Samah Hadid i Amnesty International i en pressemelding.

Krisemøte

Det mangler ikke på fordømmelser – som det aldri har gjort i Syria-krigen.

Sjefen for FNs humanitære operasjoner, Stephen O'Brien, betegner situasjonen i Aleppo som skrekkinngytende.

Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault sier Syrias krig ikke kan løses med "den største massakren mot en sivil befolkning siden Den andre verdenskrig."

Men det mangler handling, evne eller vilje til å hjelpe de sivile på bakken – som det alltid har gjort i Syria-krigen.

FNs sikkerhetsråd skal ha krisemøte om den humanitære situasjonen i Aleppo i ettermiddag. Opposisjonens Nasjonalkoalisjonen jobber sammen med Frankrike om et utkast til en FN-resolusjon om umiddelbar våpenhvile.

Men sikkerhetsrådet er delt mellom de som støtter myndighetene og de som støtter opprørerne. Russland forventes å legge ned veto mot opposisjonens plan.

Det er lite som tilsier at sivile i Øst-Aleppo vil få det bedre med det første.

Hva betyr det?

Sannsynligheten for en ren militær seier for myndighetene i Aleppo har økt betraktelig de siste dagene.

Hvis det skjer, kan det være et vendepunkt i krigen, og en del analytikere tror det kan signalisere begynnelsen på slutten for opprørerne. Opprørsgrupper vil da kontrollere Idlib-provinsen i nord, samt noen lommer i provinsene Aleppo og Homs, og rundt Damaskus.

Myndighetene vil derimot ha kontroll over store deler av sentrale og vestlige deler av landet. Kurdiske styrker vil dominere i nord, mens IS har kontroll over deler av øst og nordøst.

Den underliggende konflikten mellom myndighetene og opprørerne forsvinner imidlertid ikke av den grunn. De underliggende årsakene til det som startet med fredelige demonstrasjoner mot president Assads styre i 2011 – men som endret karakter etter hvert – blir ikke borte med en militær seier i Aleppo.

Og jo mer fremgang myndighetene har militært, jo mindre insentiv har de til å finne en politisk løsning på krigen eller å sette seg ned rundt et forhandlingsbord. Jo mer territorium opprørerne mister på bakken, jo mindre har de å si i eventuelle forhandlinger.

Ny president i USA

Kanskje har timingen av offensiven mot Aleppo noe med utviklingen ellers i verden å gjøre.

En anonym tjenestemann som støtter myndighetene forteller i dag til Reuters at regjeringen og deres støttespiller har som mål å drive opprørerne ut av Aleppo før Donald Trump innsettes som USAs neste president i januar.

På den måten vil de begrense effekten av en eventuell endring i amerikansk Syria-politikk. Og de vil også lettere kunne fremstille seg som en mulig alliert i kampen mot IS.

SISTE NYTT

Siste nytt