NRK Meny
Normal

Krever å få se speiderbevegelsens pedofilarkiv

Amerikanske myndigheter krever innsyn i speiderbevegelsens hemmelige arkiv over mulige overgripere i egne rekker.

Amerikanske guttespeidere

Speiderbevegelsen i USA har et hemmelig arkiv over 5000 personer som har eller er mistenkt for å ha forgrepet seg på unge speidergutter.

Foto: Cherie Cullen / Ap

En dommer i California som leder rettssaken hvor familien til en guttespeider anklager en troppsleder for overgrep, har nå bedt om å få utlevert en omfattende mengde dokumenter fra Boy scouts of America.

Dommerne har gitt bevegelsen frist til 24. februar med å gi fra seg alle overgrepsanklager de har registrert de siste 20 årene.

Overgrepsarkiv

Arkivene som går tilbake til 1920-tallet inneholder navn på personer som er mistenkt for overgrep eller som av andre grunner er uskikket til å være speiderledere.

Speiderbevegelsen har så langt nektet å gi innsyn i arkivene av hensyn til ofrenes personvern og fordi mange av tilfellene kun dreier seg om mistanker.

Dommeren har likevel krevd at registrene utleveres, men at ofrenes navn anonymiseres, skriver Los Angeles Times.

Totalt skal det dreie seg om opplysninger om 5000 personer.

– Tryggere for speiderne

Lederne i speiderbevegelsen nekter for at det hemmelige arkivet har blitt brukt til å dekke over overgrep blant frivillige.

– Disse arkivene er kun brukt til å holde mennesker med handlinger som strider med standarden for speidere ute. Speiderne er tryggere takket være dem, sier pressetalsmann Deron Smith i Boy scouts of America til Times.

Rettssaken mot speiderlederen som er mistenkt for overgrep mot enb 13 år gammel gutt er berammet til april.

Guttens mor skal ha blitt bedt av speiderledelsen om å ikke kontakte politiet, fordi speiderne ville gjennomføre sin egen interne etterforskning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt