Krever frys i bruk av klasevåpen

FNs humanitære organisasjoner ber om at alle land som har klasevåpen, legger dem på hylla i påvente av en internasjonal avtale.

Ber om stans i bruk av klasevåpen
Foto: NRK

Dette kravet fra FN organisasjonene kan få følger for klasevåpnene som det norske forsvaret har på lager.

 

Han sa: "Jeg er her mamma."
Foto: NRK

En mor står på stedet der sønnen på 11 år ble drept. Han tråkket på en blindgjenger fra en israelsk klasebombe. Han døde i armene hennes.

-Han sa til meg, jeg er her mamma, også strakte han armen mot meg. Me jeg så at deler av kroppen hans var skutt vekk. Jeg visste at han var iferd med å dø, forteller kvinnen.

Hver dag som går krever blindgjengere fra israelske klasevåpen nye ofre. Også klasevåpen av samme type som Norge har, krever sivile liv i Libanon.

I FNs hovedkvarteret i New York har ofrene for klasevåpen i Libanon nå ført til handling. FNs barnefond og FNs utviklingsfond UNDP har nå gått sammen om en uttalelse som vil bli lagt merke til, verden over.

 -UNICEF og FNs utviklingsfond ber alle land som har klasevåpen, om å fryse bruken av dem. De må ikke brukes, før det er kommet en internasjonal avtale som tar for seg forbud av klasevåpen, helt eller delvis, sier Sara Sekkenes. Hun er teamleder for UNDPs mineryddingsenhet.

Den norske regjeringen vil senere i høst ta stilling til om Forsvaret fortsatt skal ha klasevåpen eller ikke. FNs humanitære organisasjoner har nå gitt regjeringen et godt argument for å legge de norske klasevåpnene på hylla.

SISTE NYTT

Siste nytt