Hongkong-leder med bønn til demonstrantene

HONGKONG (NRK): Hongkongs administrasjonsleder, Cy Leung, gjentar i dag kravet om at demonstrasjonene må oppløses umiddelbart. Demonstrantene frykter at situasjonen kan tilspisse seg før Kinas nasjonaldagsfeiring i morgen.

Direkte Hongkong

Se direkte fra Hongkong

HONGKONG-CHINA/ A protester sits next to cut-out of Hong Kong Chief Executive Leung Chun-ying while blocking a street outside the government headquarters in Hong Kong

Cy Leung er til stede blant demonstrantene, men i form av en plakat, med hoggtenner.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

I love you, Hongkong
Foto: Peter Svaar / NRK
Hongkong, søppel

Mange demonstranter fører til mye søppel. Noen av demonstrantene tar ansvar og samler sammen søpla som blir produsert.

Foto: Peter Svaar / NRK
Hongkong, ting

Mange har nærmest flyttet ut på gaten i løpet av den siste uken som demonstrasjonene har funnet sted.

Foto: Peter Svaar / NRK
Hongkong, demonstranter

Tusenvis av demonstranter fyller gatene i Hongkong, der demonstrantene krever frie valg.

Foto: Peter Svaar / NRK

Det er stillere i Hongkongs gater tirsdag morgen. Noen demonstranter synger sanger, mens andre roper noen slagord, men det er ikke en politi å se mellom de fredfulle demonstrantene.

Blant de mange i Hongkongs gater den norske utvekslingsstudenten Lise Blekastad. Hun forteller om en spent stemning i gatene.

– Det har vært usikker. Mange vet ikke hva som skjer, og mange er redde for at politiet skal komme med tåregass og pepperspray. Så det er spent stemning, men nå er det rolig, sier Lise Blekastad til NRK.

Les mer om Blekastads opplevelser i Hongkong her.

Demonstrantenes tilstedeværelse har laget store problemer for trafikken i byen, og det er ventet at det kan bli enda verre i dagene som kommer. Nå ber Hongkong sin administrative leder demonstrantene om å gi seg.

Krever full demonstrasjonsstans

– Grunnleggerne av Occupy-bevegelsen har gjentatte ganger sagt at de vil stanse markeringene dersom dette kommer ut av kontroll. Jeg ber om at de oppfyller sitt løfte og stanser denne kampanjen umiddelbart, sa Cy i sin første offentlige tale siden urolighetene i helgen.

Mange av demonstrantene har krevd at Cy går av fordi han er for vennlig innstilt til regimet i Beijing. Men Cy mener selv at lite vil endre seg om han nå trekker seg som leder i Hongkong.

Han sier at en ny administrasjonsleder uansett vil måtte bli valgt gjennom den strenge nominasjonsprosessen som Beijing har foreslått, der kandidatene skal bli forhåndsgodkjent av en Beijing-vennlig komité.

Cy Leung ba også om at ingen tror på «rykter» om at regjeringen i Hongkong nå har bedt om hjelp fra den kinesiske hæren.

Vil fortsatt at Cy går av

Svaret fra Occupy Central kom raskt, og det ble vist liten vilje til å følge oppfordringen om å trappe ned demonstrasjonene. De gjentok derimot sine krav om at Cy bør gå av.

– Om Leung Cy annonserer at han går av, så vil denne okkupasjonen bli midlertidig stoppet for en kort periode, og deretter vil vi bestemme hva neste skritt blir, sa en av grunnleggerne for protestbevegelsen, Chan Kin-man.

Han mente det ville være et godt signal om Cy tok sin hatt og gikk.

– Da ville vi i det minste ha visst at myndighetene har endret sin oppførsel, og at de ønsker å løse denne krisa, sa Chan.

Kinas nasjonaldag

I Hongkongs regjeringsdistrikt Admiralty var det rolig i formiddag. Mange har sovet ute på gaten i natt, og store ryddelag tråler nå området for å både sanke og kildesortere søppel.

I morgen er det Kinas nasjonaldag, og det var opprinnelig denne dagen at demonstrasjonene var planlagt å starte. Det er ventet storinnrykk av demonstranter utover kvelden og natten.

Det tradisjonelle fyrverkeriet som markerer Kinas nasjonaldag i Hongkong onsdag er allerede avlyst. Det går rykter blant demonstrantene om at politiet kommer til å gjøre et nytt fremstøt for å få ryddet gatene for demonstranter, før partitoppene fra Beijing ankommer i anledning nasjonaldagsfeiringen.

– Mange mektige folk fra fastlandet vil komme til Hongkong. Regjeringen i Hongkong vil ikke at de skal se dette, så politiet må gjøre noe, sier studenten Sui-ying Cheng til nyhetsbyrået AFP.

Politimisnøye

Samtidig har en e-post som i morges ble sendt til samtlige av Hongkongs politistyrker lekket i pressen. Hongkongs politisjef ber der sine tropper stå «samlet og resolutt» i den «vanskelige situasjonen» de har kommet i.

En stor del av demonstrantenes misnøye har de siste dagene vært rettet mot politiet, som aldri tidligere har brukt tåregass mot byens befolkning.

Direkte Hongkong

Se direkte fra Hongkong

SISTE NYTT

Siste nytt