NRK Meny
Normal

Bruker tåregass mot demonstranter i Hongkong

Demonstrantene i Hongkong nekter å gi seg, og politiet bruker nå tåregass i forsøket på å få kontroll over den spente situasjonen.

Politiet i Hongkong tok i bruk tåregass da titusener av pro-demokratiske demonstranter brakte deler av det sentrale Hongkong til stillstand søndag.

Politiet bruker tåregass mot demonstranter i Hongkong

Mange tusen personer i Hongkong har protestert mot Kinas forslag til valgreformer i det selvstyrte territoriet.

Beijing krever at kandidatene forhåndsgodkjennes av en nominasjonskomite.

Dermed blir det veldig begrenset hvilke kandidater man faktisk kan stemme på. Kravet nå er at forhåndsgodkjenningen trekkes tilbake, og at det innføres politiske reformer.

– 80.000 demonstranter

Politiet har brukt pepperspray mot demonstrantene, og søndag har de også tatt i bruk tåregass, melder Reuters. Politiet har ikke brukt tåregass i Hongkong siden 2005.

De som står bak demonstrasjonen sier så mange som 80.000 har tatt til gatene denne helgen.

– Jo flere Hongkonng-borgere som kommer, jo mindre sannsynlig er det at politiet klarer å rydde stedet, sier Jimmy Lai, en av demokratibevegelsens støttespillere.

Demonstrantene raser mot at det ikke skal være frie, demokratiske valg i 2017. I august bestemte de kinesiske myndighetene at kandidater til 2017-valget må godkjennes av nominasjonskomité.

– Vi vil kjempe til siste slutt...Vi vil aldri gi opp, sier en demonstrant i 20-årene til Reuters.

Leder i Hongkong, Leung Chun-ying sier at myndighetene skal ha nye drøftinger om valgreformer, etter en helg med voldelige sammenstøt mellom politi og demonstranter.

Flere tusen personer i Hongkong har protestert mot Kinas forslag til valgreformer i det selvstyrte territoriet. De krever at alle innbyggere i territoriet får stemmerett, men det er avvist av Beijing.

Voldsomme opptøyer i Hongkong

78 arrestert

Flere slagsmål brøt ut mellom politi og sinte demonstranter da politiet tok i bruk tåregass. Det oppsto kaotiske scener og demonstranter ropte Fy! mot politiet mens de prøvde å beskytte seg mot skyene av tåregass, ifølge en reporter fra nyhetsbyrået AFP.

– Dette er ikke til å tro. Dette er en fredelig demonstrasjon og politiet er de som bruker vold. Nivået på politisk vold her er nå likt det i fastlands-Kina. Det var ikke slik her før, sier en av demonstrantene, Jade Wong, til nyhetsbyrået AFP.

Politiet har så langt arrestert 78 personer, ifølge Reuters.

Blant de arresterte er studentlederen Joshua Wong.

Benny Tai, leder for gruppen som kaller seg Occupy Central var på plass og han manet sammen med de andre lederne demonstrantene til å blokkere byens finansdistrikt.

Occupy Central krever at Kina fjerner kravet om at kandidatene til valget må godkjennes av en nominasjonskomité.

Kina tilbyr støtte

Kinas regjering er trygg på at myndighetene i Hongkong kan håndtere demonstrasjoner i tråd med loven, men tilbyr samtidig sin støtte, melder statlige medier på søndag.

Kinesiske myndigheter motsetter seg all ulovlig aktivitet som kan undergrave rettsstaten og sette den sosiale roen i fare, og de tilbyr sterk støtte til regjeringen i Hongkong, melder det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt