NRK Meny
Normal

– Vi tar over stadig mer av sentrum i Hongkong

HONGKONG/OSLO (NRK): Den norske kunstneren Espen Cook er en av de mange tusen som demonstrerer i gatene i Hongkong.

Espen Cook og hans venn Mandy

Norske Espen Cook (t.h.) og han venn Mandy (i midten) midt i demonstrasjonene i Hongkong mandag.

Foto: Privat

– Jeg er midt i sentrum av Hongkong sammen med en gruppe venner. Foreløpig er det rolig her, men etter det som skjedde i går er alle forberedt, sier Espen Cook til NRK på telefon fra sentrum av Hongkong.

Han sier det er vanskelig å si hvor mange demonstranter som er ute i gatene, men at det dreier seg om flere titusen. – Det er vanskelig å si noe sikkert, kanskje 20.000, kanskje 80.000, sier Cook.

Den unge norske kunstneren er fra Bergen, men har nå bodd i Hongkong i ett års tid.

Plakat i Hongkong

Demonstrantene frykter at bilder av dem skal komme i hendene på politiet og føre til at de senere skal bli utsatt for represalier. Derfor oppfordres folk til ikke å ta bilder av dem som demonstrerer.

Demonstranter i Hongkong

Mange av demonstrantene i Hongkong har kledd seg i plastsekker for å beskytte seg i tilfelle politiet skulle bruke tåregass.

Foto: Espen Cook

Han forteller at det ikke bare er studenter som demonstrerer mot regimet, men alle som er tilhengere av mer demokrati i Hongkong.

– De fleste er mellom 18 og 30 år, men det er noen som er eldre og når drosjene kjører forbi tuter de for å vise at de støtter oss, sier Cook.

Brukte tåregass mot demonstrantene

Søndag kveld brukte politiet i Hongkong tåregass mot demonstrantene i byen. Det var første gang siden 2005 at politiet bruker tåregass, og innbyggerne har reagert sterkt på bruken.

– I går brukte politiet 87 bokser med tåregass. Politiet bruker unødvendig vold mot demonstrantene og folk er veldig sinte på grunn av det, sier den 27 år gamle advokaten George til NRK i sentrum av Hongkong.

Han er del av en gruppe advokater som hjelper studentene med fri rettshjelp og gir ut telefonnumre de kan ringe i tilfelle de blir arrestert.

Av hensyn sin egen sikkerhet vil han ikke oppgi etternavnet sitt og vil heller ikke bli tatt bilde av.

Espen Cook sier at selv om politiet virker mer tilbakeholdne i dag, så er alle som demonstrerer forberedt på at politiet kan bruke tåregass igjen.

– Alle har med gassmasker og briller til beskyttelse mot tåregass, sier Espen Cook.

I tillegg til gassmaskene ser også NRK at mange av studentene har tatt plastsekker utenpå klærne for å beskytte seg mot tåregass.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Demonstranter i Hongkong

Tusenvis av demonstranter i Hongkongs gater mandag. Mange av dem holdt opp mobiltelefoner med blitsen på mens de blokkerte gatene i byens finanssentrum.

Foto: Carlos Barria / Reuters

Tar over kontrollen over sentrum

Norske Espen Cook forteller at demonstrantene tar over kontrollen over stadig større områder av sentrum.

Folk jubler og synger, jeg vil karakterisere stemningen som 17. mai hjemme ganger 200.

Espen Cook / NRK

Demonstranter i Hongkong

To gymnasiaster i Hongkongs finanssentrum mandag kveld.

Foto: XAUME OLLEROS / AFP
– Hver halvtime flytter vi barrikadene ett kvartal eller to. Folk jubler og synger, jeg vil karakterisere stemningen som 17 hjemme ganger 200, sier han.

Han sier det er vanskelig å vite hvem som leder demonstrantene.

– Det er vanskelig å vite hvem som leder demonstrasjonene, det virker ikke helt organisert. Det er noen med megafoner som sier hvor vi skal gå, men jeg vet ikke hvem det er, sier han.

Så langt i kveld har politiet i Hongkong holdt seg unna demonstrantene uten å gå til aksjon. Advokaten George håper det fortsetter å være rolig.

- Folk i Hongkong forsvarer seg med paraplyer og plastfolie. De er fredelige,sier den 27 år gamle advokaten George til NRK.

Kinas nasjonaldag på onsdag

Cook sier at han tror at demonstrasjonene vil vare i hvert fall noen dager til. 1. oktober er Kinas nasjonaldag og da har også demokratitilhengere fra den tidligere portugisiske enklaven Macau varslet at de vil demonstrere.

– Det kan bli heftig her 1. oktober, på nasjonaldagen, sier Espen Cook på telefon fra finansdistriktet i Hongkong.

Hongkong har fungert under særordningen kalt «Ett land, to system» der innbyggerne i den tidligere britiske kolonien har hatt demokratiske rettigheter andre i Kina bare kunne drømme om.

Men nå frykter demonstrantene at det blir slutt på tiden med frie tøyler og demonstrerer mot at de ikke fritt får velge byens neste leder i 2017.

Store gjennomfartsårer er sperret, samtidig som skoler og banker er stengt i Hongkong som følge av demonstrasjonene i Hongkong.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt