Hopp til innhold

– Diplomatene må avhøres

Marokkos utenriksminister er langt fra fornøyd med Norges behandling av Skah-saken. Nå ønsker de at sannheten kommer fram.

Taieb Fassi Fihri
Foto: Abdelhak Senna / Scanpix/AFP

– Norge har brutt diplomatiske regler, etiske retningslinjer og skadet vennskapet mellom våre to land, sa Marokkos utenriksminister Taieb Fassi Fihri på et pressemøte som nylig er avsluttet.

Ministeren mener at de nye opplysningene som er kommet fram i Skah-saken viser at norske diplomater var delaktig i aksjonen med å frakte barna ut av Marokko, stikk i strid med det norske myndigheter har hevdet. Dermed mener han at de aktuelle ansatte på den norske ambassaden må avhøres.

– Det er helt feil at de norske diplomtene ikke kan avhøres om saken, sa Taieb Fassi Fihri.

Dårlig dialog

Fra norsk hold har utenriksminister Jonas Gahr Støre i dag fastholdt at det offisielle Norge ikke var innblandet i flukten, og at det er viktig med dialog i stedet for å kreve at regjeringen straffer noen.

Jonas Gahr Støre i Moskva

Jonas Gahr Støre står på sitt

Foto: NRK

– Denne saken ender fort med mye sort/hvitt for begge parter. Som mange andre saker er den sammensatt og nå har begge parter hver sine ganske ulike versjoner, sa Støre til NRK.

Les: – Jeg kan ikke straffe noen

Den marokanske utenriksministeren er derimot ikke spesielt fornøyd med dialogen mellom landene. Til tross for flere møter mener han at den diplomatiske kontakten ble misbrukt.

– Den norske ambassadøren ga uttrykk for at alt var i orden, men ville ikke si hvor barna var, sier Marokkos utenriksminister Taieb Fassi Fihri.

– Sannheten må frem

Marokkanske myndigheter forventer ikke at saken får store følger nå, men er mest opptatt av utviklingen videre.

– Sannheten må frem, og det betyr mer åpenhet og at de aktuelle tjenestemenn som det nå viser seg var innblandet i uttransporteringen fra vårt land avhøres, sier utenriksministeren.

Video nsps_upload_2010_2_3_21_6_34_1142.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: – Marokko er ikke stedet for cowboyaktiviteter

SISTE NYTT

Siste nytt