Mandelas barnebarn tapte gravstrid

Mandla Mandela ble onsdag pålagt å flytte levningene av Nelson Mandelas tre barn fra Mveso tilbake til deres opprinnelige gravsted i Qunu.

Mandela familiens gravsted i Qunu

Mandela familiens gravsted i Qunu. Det er her, blant annet sammen med sin far og mor, at Nelson Mandel selv ønsker å bli gravlagt.

Foto: CARL DE SOUZA / Afp

En sørafrikansk domstol avgjorde onsdag at Nelson Mandelas eldste barnebarn, Mandla Mandela, må gi fra seg levningene av Nelson Mandelas tre barn slik at de kan flyttes tilbake til deres opprinnelige gravsted i Qunu.

I 2011 skal han ha gravd opp tre av Mandelas barn fra gravplassen i Qunu, fordi han ikke ønsker at farfaren Mandela også skal gravlegges der.

Likene ble flyttet til Mandla Mandelas fødeplass Mveso, rundt 25 kilometer fra Qunu, uten at han konfererte med noen på forhånd. Mveso er Tembu-klanens hovedsete, hvor Mandla Mandela selv bor og fungerer som stammeleder.

Mandla Mandela skal blant annet ha planer om å bygge et Mandela-hotell og fotballstadion i byen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Nektet å følge ordren

Ifølge kjennelsen skulle levningene flyttes i løpet av onsdag ettermiddag, men Mandla, som er Nelson Mandelas eldste barnebarn, nektet å følge ordren.

Få timer etter onsdagens kjennelse ankom politi og likbiler Mandlas eiendom i Mvezo, som ligger om lag 30 kilometer fra Qunu, for å hente levningene ut fra Mandlas eiendom. Ifølge Reuters brøt arbeidere med hakker seg inn på eiendommen.

Saken har vakt stor oppmerksomhet i Sør-Afrika, der befolkningen forbereder seg på å miste mannen som var Sør-Afrikas første president etter at apartheidregimet falt.

Klage

Mandlas advokater meldte like etter at deres klient ikke vil følge ordren. I stedet vil han klage på kjennelsen for å få satt den til side.

– Søknaden gjør at alt utsettes. Det betyr at de ikke kan gå videre med ordren, sier Hymie Zilwa, en av Mandlas advokater.

Zilwa sier også at hvis noen av de andre familiemedlemmene forsøker å flytte på levningene selv, vil de be retten om å stanse dem.

Flere av Mandelas slektninger var til stede da dommen falt i en domstol i byen Mthatha onsdag. De reagerte på kjennelsen ved å reise seg opp og klemme hverandre. Men ingen ville kommentere saken.

Mandelas tilstand er fortsatt kritisk og han blir holdt kunstig i live, ifølge nyhetsbyrået AP.

Mandela

En politimann snakker med journalister som har samlet seg foran huset til Mandla Mandela, barnebarnet til Nelson Mandela. Politi og arbeidere brøt seg onsdag inn på eiendommen for å hente ut levningene til Mandelas tre avdøde barn. De skal føres tilbake til landsbyen Qunu, der Mandela selv ønsker å gravlegges.

Foto: STRINGER / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt