Hopp til innhold

Strømmen er borte

Gazastripens eneste kraftverk er ødelagt. – I gjennomsnitt kommer palestinerne nå til å ha strøm fra to til fire timer om dagen, sier FN til NRK.

Elektrisitet

KRAFTVERKET I BRANN: Gazastripens eneste kraftverk ble truffet av Israels angrep i natt. Gazastripen får også strømtilførsel gjennom strømlinjer fra Israel og Egypt, men allerede før militæroperasjonen utgjorde den totale strømtilførselen mindre enn halvparten av det totale behovet.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

Kraftanlegget som er hovedkilden til strøm for innbyggerne i nord- og sentral Gaza er nå ute av drift. Det er den eneste strømkilden som Gazastripen selv driver, og bringer strøm til blant annet vann- og kloakksystemer.

Ifølge OCHA- FNs kontor for koordinering av humanitær innsats i de okkuperte palestinske områdene- innebærer dette at palestinerne vil kun ha strøm fra to til fire timer om dagen.

– Dette rammer også offentlige tjenester, som sykehus, sier Hayat Abu-Saleh ved OCHAs kontor i Jerusalem til NRK.

Men allerede før militæroperasjonen «Protective Edge» startet 8. juli manglet mange palestinere på Gazastripen strøm og vann som følge av år med Israels blokade.

I mars utgjorde de tre strømkildene som gir Gazastripens innbyggere strøm mindre enn halvparten av behovet. Nå er Gaza blitt helt avhengige av strømlinjene som kommer fra Israel og Egypt, som strengt kontrollerer grenseovergangene.

Fra vondt til verre

Gazastripen får strøm fra tre kilder: kjøpt fra Israel og Egypt, og fra Gazastripens eget kraftverk. Til sammen utgjør dette kun 46 prosent av det totale strømbehovet. Strømlinjene fra Israel står for brorparten av strømtilførselen, men flere av disse har blitt truffet av angrep de siste ukene.

Artikkelen fortsetter under bildet

Gaza

ENORME ØDELEGGELSER: En palestiner i Gaza etter Israels intense bombardement i natt. Minst 60 palestinere ble drept, ifølge palestinske helsepersonell. Allerede før militæroperasjonen startet var det kritisk mangel på strøm i Gaza.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap

At kraftverket er ødelagt er en ytterligere forverring av den allerede vaklende infrastrukturen i Gaza. Israels blokade innebærer strenge begrensninger for innførselen av utstyr og drivstoff. På grunn av mangel på drivstoff har kraftverkets drift vært på 50 prosent siden juli i fjor. Dette har ført til strømbrudd på opptil 12 timer om dagen. En rekke ganger har kraftanlegget stengt driften helt.

Kraftanlegget ble også angrepet forrige uke og har etter det kun kjørt 20 prosent av kapasiteten. Tirsdag stiger tykk røyk fra anlegget som står i flammer, skriver Reuters.

– Kraftverket er ødelagt, sa direktøren for kraftverket, Mohammed al-Sharif, til Reuters, og hevder at brannvesenet ikke har kapasitet til å slukke brannen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Elektrisitet Gaza

KRAFTVERKET I BRANN: Gazastripens eneste kraftverk ble truffet av Israels angrep i natt. Gazastripen får også strømtilførsel gjennom strømlinjer fra Israel og Egypt, men allerede før militæroperasjonen utgjorde den totale strømtilførselen mindre enn halvparten av det totale behovet.

Foto: MAHMUD HAMS / Afp

Underskuddet i elektrisitet som har rammet Gaza de siste årene har ført til mangel på grunnleggende tjenester og forsterket de allerede sårbare levekårene, skriver FN. Situasjonen ble ytterligere forverret etter at militærregimet i Egypt kom til makten og stengte tunnelene som ble brukt til å smugle drivstoff til kraftverket i Gaza.

Underskuddet på drivstoff innebærer også at reservegeneratorer er uforutsigbare. Dette gjelder også til livsnødvendige medisinske tjenester.

Artikkelen fortsetter under bildet

Gaza vann

HENTER VANN: En palestinsk gutt venter på å få fylle en plastkanne med drikkevann ved en offentlig vannkran i Jabaliya nord i Gaza.

Foto: Khalil Hamra / Ap

I mars i år skrev FN blant annet dette om de humanitære konsekvensene av mangel på elektrisitet og drivstoff som resultat av Israels blokade:

  • Mer enn 30 prosent av husholdene i Gaza får kun rennende vann mellom 6 til 8 timer hver fjerde dag.
  • 40 prosent av kloakken renner ut i Middelhavet.
  • I januar 2014 var mer enn 300 sykehusmaskiner ute av drift.
  • Vannavsaltingsanlegg har redusert driften med 40 prosent siden årsskiftet.

Med militæroperasjonen har den humanitære situasjonen gått fra vondt til verre.

– Dette vil ramme alle de 1,8 millioner innbyggerne, fra Rafah til Beit Hanun, sa dagligleder ved kraftverket, Dersawi, til NBC.

– Renner kloakk i gatene

Minst halvparten av vann- og kloakksystemene fungerer ikke. En rekke brønner, den største kloakkpumpestasjonen og kloakkrenseanlegget har blitt truffet. I noen områder har kloakk strømmet nedover gatene i nabolag, skriver UNICEF. 40 prosent av kloakken fra Gazastripen renner ut i Middelhavet.

Selv der det kunne vært mulig å reparere de mest nødvendige ødeleggelsene for å få i gang sanitetsanleggene er det for farlig for arbeidere. Fire har blitt drept på jobb, skriver UNICEF.

Artikkelen fortsetter under bildet

Gaza kloakk

KLOAKKEN RENNER UT I MIDDELHAVET: Allerede før militæroperasjonen startet har vann- og kloakksystemet lidd under manglende vedlikehold og år med israelske angrep. I noen områder har kloakk strømmet nedover gatene i nabolag, melder UNICEF, etter at flere kloakkpumpestasjoner og kloakkrenseanlegg har blitt truffet av israelske angrep.

Foto: Adel Hana / Ap

FN melder at 215 000 palestinere er nå drevet på flukt, og har søkt tilflukt i FN-skoler, offentlige skoler og hos familie eller venner.

– Militæret sa: dere må forlate området nå. De som ikke drar er fullt ansvarlige for sine liv, forteller Ghassan Abed til AFP, som flyktet fra Beit Lahiya til en FN-skole i Jabaliya.

Utenfor en FN-skole i Jabaliya hoper søppelet seg opp. Ettersom FN-skolene blir stadig mer overfylte, sanitets- og vannsystemene flanker og strømtilgangen er på et kritisk lavt nivå, er UNICEF spesielt bekymret for helsetilstanden til barna. Noen av FN-skolene har så lite som 3 liter vann per person som skal rekke til både drikke og hygiene.

SISTE NYTT

Siste nytt