Hopp til innhold

Kraftigste bombardementet siden militæraksjonen startet

GAZA (NRK): Ifølge palestinsk helsepersonell er minst 60 palestinere drept i løpet av natten. – Det har vært en forferdelig natt på Gazastripen, sier UNICEF.

Moske

SAMLER BØKENE: De samler det de kan finne etter at en moske ble angrepet i natt. Israel angrep 150 mål på Gazastripen i natt.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

Gazastripen ble utsatt for intens bombardement i natt. Den 22. dagen med krigføring er i gang. Det israelske forsvaret skal ha angrepet rundt 150 mål på den lille blokkerte og okkuperte kyststripen, det melder den israelske avisen Haaretz.

Ifølge palestinske helsepersonell ble 60 palestinere drept i luftangrep og bakkekamper i Gaza i natt, det melder BBC, og hevder at FN-arbeidere sannsynligvis er blant de døde.

I tillegg skal Gazastripens eneste kraftanlegg ha blitt ødelagt. At kraftanlegget er nede forverrer infrastrukturen som allerede før militæroperasjonen startet var svært dårlig. De siste ukene har Gazas innbyggere hatt strømtilgang kun fire timer om dagen, og kun halvparten av kloakkanleggene fungerer.

Harde kamper langs grensen

På israelsk side er antall sivile drepte fortsatt tre, mens ifølge FN er 80 prosent av de minst 1100 palestinerne som har blitt drept sivile.

Ifølge UNICEF er antall drepte palestinske barn nå oppe i 229, men det fryktes at tallet vil øke etter nattens voldsomme angrep.

Kampene i Gaza ser ikke ut til å gi seg med det første. Israels statsminister Benjamin Netanyahu har bedt israelerne innstille seg på langvarige kamper. De ser ut til å ha støtte i befolkningen, ifølge meningsmålinger.

Det er åpenbart at politikerne har bestemt at militæroperasjonen skal fortsette.

Etter at bakkeinvasjonen av Gazastripen startet 17. juli har antall drepte på begge sider økt, men det er altså de palestinske sivile som betaler den største prisen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Gaza angrep 29. juli

SLUKKER BRANN: Brannmenn er på plass etter at Israel angrep 150 mål på Gazastripen i natt.

Foto: MOHAMMED ABED / Afp

Det har vært harde kamper langs den strengt kontrollerte grensen mellom Gaza og Israel i natt. Fem israelske soldater ble drept i kamper med militante palestinere som forsøkte ta seg inn i Israel gjennom en tunnel. Trefningene fant sted ved Nahal Oz, nær grensen til Gazastripen.

Ifølge det israelske forsvaret var soldatene 21, 19 og to 18 år gamle. Alderen på den femte er ikke offentliggjort.

Minst 60 palestinere ble drept i angrep i natt, opplyser helsepersonell ifølge BBC. Tirsdag formiddag skriver talsmann for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA) på Twitter at det kommer meldinger om at FN-ansatte skal være blant de drepte i nattens angrep:

Laster Twitter-innhold

Israel har imidlertid lidd et langt større tap enn under forrige krig i 2009. Militæroperasjonen som har vart i tre uker har kostet 53 israelske soldater livet, ifølge Haaretz. Dette er langt høyere enn krigen i 2008/2009, som tok 9 israelske soldaters liv og tre sivile, ifølge organisasjonen Bt'selem.

Tapet på den palestinske siden var under denne krigen 1387, ifølge organisasjonen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Israelsk tap

ISRAELSKE TAP: 53 israelske soldater skal ha blitt drept i den nå tre uker lange militæroperasjonen mot Gazastripen. Her bæres kisten med en soldat som ble drept i kamp på Gazastripen lørdag.

Foto: Ariel Schalit / Ap

Bombet Hamas-leder

Sju personer, blant dem fem kvinner og ett barn, ble drept i et angrep mot Rafah da et treetasjes hus de oppholdt seg i ble truffet av en rakett, ifølge kildene. Kort tid etterpå ble seks andre drept i et angrep mot Bureij-flyktningleir.

Israel bombet natt til tirsdag også huset til Hamas' politiske leder Ismail Haniyeh på Gazastripen. Ingen personer skal ha blitt drept eller skadd i angrepet, opplyser innenriksdepartementet på Gazastripen til Reuters.

Artikkelen fortsetter under bildet

Hamas leder

HAMAS-LEDERS HUS I RUINER: Huset til en Hamas-leder ble bombet i natt. Ingen skal ha oppholdt seg i huset da det ble angrepet. Her har en palestiner heist det palestinske flagget i ruinene.

Foto: FINBARR O'REILLY / Reuters

Haniyehs sønn bekreftet angrepet i et innlegg på Facebook, der han skriver at huset var tomt.

– Kjente ikke igjen mine egne barn

Tusenvis av palestinere i utkanten av Gaza by fikk mandag tekstmeldinger og telefonoppringninger fra den israelske hæren, der de ble bedt om å flykte fra hjemmene sine umiddelbart.

En far beskriver kaoset som utspiller seg på Gaza til CNN.

– Plutselig fant jeg flere kroppsdeler rundt omkring. Jeg forsøkte å samle lemmene, men jeg ikke kunne kjenne dem igjen. Jeg kjente ikke igjen mine egne barn, sier mannen ifølge nyhetskanalen.

I Tel Aviv og andre israelske byer ulte luftvernsirener i natt, for å varsle innbyggerne om mulige rakettangrep.

SISTE NYTT

Siste nytt