Hopp til innhold

Kontakt mellom NATO og Russland

- NATO vil ta opp igjen dialogen med Russland, men med sterke begrensninger, sier NATOs generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer.

Noen av NATO-landenes flagg
Foto: Allauddin Khan / AP

NATOs utenriksministre ga tirsdag klarsignal for at det såkalte NATO-Russland-rådet kan møtes igjen, om enn i uformell sammenheng, for å diskutere både spørsmål man er enige og uenige om.

- Jeg har fått et mandat for å se på hva slags politiske muligheter som kan komme på plass, sa Scheffer etter møtene tirsdag.

Uenigheten ikke glemt

Han understreket at den nye tilnærmingen ikke betyr at NATO har lagt uoverensstemmelsene med Russland til side.

Det gjelder blant annet at NATO ikke anser vilkårene for fredsavtalen i Georgia er oppfylt. NATO kuttet de diplomatiske forbindelsene til Russland etter krigen i Georgia i august, som uttrykk for at det ikke lenger var business as usual.

Flere NATO-land, som USA, mente før møtet tirsdag at dette fortsatt burde være tilfellet, mens andre, som Tyskland og Norge, mente dialogen burde gjenopptas i en eller annen form.

Støre fornøyd

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er svært fornøyd med at kontakten gjenopptas. Han foreslo selv i sitt innlegg til forsamlingen at nettopp Scheffer burde få fullmakten til å ta opp tråden igjen.

- Det er klok fornuft at vi i NATO nå er enige om at vi kan opprettholde et kritisk syn på det som skjedd i Georgia, men at det ikke er i NATOs interesse å kutte alle de kontaktene vi har med Russland, sier Støre til NTB.

Georgia og Ukraina

Utenriksministerene vedtok også å utvide samarbeidet med Georgia og Ukraina som sterkt ønsker å bli medlemmer i forsvarsalliansen. Det gjør USA også, men fikk ikke støtte for å gi de to landene status som medlemsskapskandidater.

Seks medlemsland i NATO, blant dem Norge er blant de som er skeptiske til å forsere medlemsskapsprosessen for Georgia og Ukraina, slik USA ønsker. Tyskland leder an i denne motstanden, og mener at de to landene på vanlig måte må gjennomføre politiske, demokratiske og militære reformer, i tillegg til å ha et godt forhold til nabolandene.

I Ukrainas og Georgias tilfelle gjelder det først og fremst forholdet til Russland, som er en sterk motstander av utsikten til å få disse to naboene som NATO-medlemmer.

SISTE NYTT

Siste nytt