NRK Meny
Normal

Kongen: – Vi skal berømme de unge

ANCHORAGE (NRK): To bestefedre med et ønske om å etterlate en god miljøarv var felles da kong Harald og USAs utsending til arktiske områder, admiral Robert J. Papp, møttes i Anchorage onsdag.

Både Kongen og USAs utsending til Arkstisk råd har arven til barnebarna som fokus for sitt miljøengasjement.

Både kong Harald og Obamas utsending til Arktis ønsker å overlate barnebarna sine et bedre globalt miljø. Foto/Redigering Henrik Myhr Nielsen

Kongen har hatt et miljøfokus på mange av sine reiser de siste årene, og under besøket i Alaska denne uken har han fått bekreftet viktigheten av et målrettet miljøarbeid.

Papp har på sin side personlige referanser til hvordan global oppvarming forandrer det sårbare området i nord.

Roste de unge

For 40 år siden tjenestegjorde den pensjonerte admiralen i nordområdene. Han observerte hvordan isen var i 1975 og kan se forandringene som har skjedd nå i 2015.

– Endringen er drastisk, og utviklingen vil fortsette om vi ikke gjør noe med den globale oppvarmingen. Jeg vet ikke om tiltakene som er foreslått vil virke, men jeg synes vi skal forsøke. Jeg vil ikke at mine barnebarn om noen tiår skal spørre; hvorfor gjorde de ikke noe med det, sier admiral Papp

– Jeg synes vi skal berømme de unge som kanskje, forhåpentligvis blir bedre til å ta seg av dette enn min generasjon har vært, sier kong Harald.

Obamas miljøarv

President Obama hare gjort klimaendringer til en av sine nøkkelsaker for sin tid som president. Han har brukt Arktis som et eksempel på hvor klimaendringer er mest synlig og på hvorfor vi må handle nå.

Arktis er svært viktig for hele verdens klima, fordi det er hele klodens «kjøleskap», sier admiral Papp

USAs utsending til Arktisk Råd forteller om Obamas fokus på miljøsaker

Admiral Robert J Papp sier at det er viktig for president Obama å etterlate seg en god miljøarv.

–Det er viktig at Obama har fokus på nordområdene fordi det hjelper oss til å oppnå det vi ønsker i Arktis, sier USAs utsending.

Miljøfokus på Nordområdene

Kong Harald har de siste dagene vært på offisielt besøk i Alaska. og har benyttet anledningen til å sette søkelyset på miljøutfordringene som regionen har.

USA har nå formannskapet i Arktisk Råd, og skal prøve å få de 8 medlemslandene til å dra i samme retning for å løse utfordringene som global oppvarming gir regionen.

Med vestens anstrengte forhold til Russland er det utfordrende å holde en åpen kommunikasjon, men Obamas sendemann sier han møter forståelse hos russerne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt