NRK Meny
Normal

Stor konferanse om Gaza i gang i Kairo

Kairo (NRK): Mens Gaza fortsatt ligger i ruiner etter sommerens 51 dager lange krig mellom Israel og Hamas, samles verdens diplomater for å skaffe penger til gjenoppbyggingen av den innesperrede kyststripen.

Gazastripen

Gjenoppbygningen av Gazastripen vil koste 24 milliarder kroner de neste tre årene, ifølge den palestinske myndighetene.

Foto: SAID KHATIB / Afp

De palestinske selvstyremyndighetene har lagt fram en rapport der de ber om rundt 24 milliarder norske kroner de neste tre årene.

– Jeg er ikke sikker på om vi kommer helt i mål med de enorme beløpene som er nødvendig, men jeg sikker på at vi kommer mye lenger enn der vi var i går, sier Norges utenriksminister Børge Brende til NRK.

Uro for ny krig

Utenriksminister Børge Brende (H)

Utenriksminister Børge Brende (H) er en av deltakerne på giverlandskonferansen i Kairo.

Foto: Vegard Grøtt

Dette er den fjerde krigen på åtte år og mye av det som er bygd opp for internasjonale penger, ble ødelagt av den israelske bombingen, og det er uro for at det samme kan skje igjen. På konferansen her i Kairo er det mye snakk om givertretthet.

– Forstår at det spørsmålet stilles. Det er noe som heter det humanitære imperativ. 80 000 hus er ødelagt. 20 prosent av næringslivet har mistet sitt grunnlag. Det er ikke folket i Gaza som har skylda for dette, sier Brende.

Norge arrangerer den store konferansen sammen med Egypt. Men en ting er pengene, noe annet er å få fraktet inn nødvendig materialer for gjenoppbyggingen inn til Gaza gjennom den israelske blokaden.

LES OGSÅ: «Bare en journalist» i møte med krigens ofre

LES OGSÅ: Enige om samlingsregjering på Gaza

Humanitær og politisk

Egypts utenriksminister Sameh Shoukry understreker overfor NRK at denne konferansen både er humanitær og politisk.

– Det er viktig at konflikten mellom Israel og palestinerne løses slik at det internasjonale samfunns innsats ikke ødelegges nok en gang. Den eneste garantien for at det den militære aktiviteten ikke gjenopptas er en tostatsløsning, sier Shoukry til NRK.

Egypts utenriksminister Sameh Shoukry.

Egypts utenriksminister Sameh Shoukry mener det er avgjørende at det blir en tostatsløsning mellom Israel og palestinerne.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Egypt har en grense til Gaza, men Shoukry sier det er Israels ansvar å sørge for at grensepasseringene for varer åpnes. Egypts grensestasjon i Rafah gjelder bare for mennesker sier han og Egypt har ikke tenkt å endre på dette.

– Det som må skje nå er at Israels seks passeringer for varer og materialer åpnes. Det er mekanismer som de har blitt enige om for å overvåke dette gjennom FN, sier Shoukry.

LES OGSÅ: Brende: – Israel gjør ikke nok

LES OGSÅ: Advarer mot treg gjenoppbygging av Gaza

Indirekte forhandlinger

Han sier også til NRK at det foregår indirekte forhandlinger mellom israelere og palestinere i Kairo for å sørge for at varer kan fraktes inn til Gaza.

– Vi håper de blir vellykkede, legger han til.

Delegater på vei inn til konferansen i Kairo.

Delegater på vei inn til giverlandskonferansen i Kairo.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Særlig er det skrikende behov for sement og betong for å gjenoppbygge hus og bygårder. Rundt 100 000 mennesker er hjemløse etter sommerens krig. Men Israel ønsker streng kontroll på innførselen av dette fordi de mener Hamas kan bruke det til å bygge nye tunneler.

LES OGSÅ: Prislapp: 55 milliarder kroner

LES OGSÅ: Båtflyktning: – Foreldre slapp barna i vannet for å overleve

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt