Enige om samlingsregjering på Gaza

NEW YORK (NRK): Palestinerne er enige om at samlingsregjeringen deres skal ta kontroll over Gazastripen. Spørsmålet er om Israel vil snakke med en regjering som også representerer Hamas.

Azzam al-Ahmad (t.v.) og Mussa Abu Marzuk

Den palestinske sjefsforhandleren Azzam al-Ahmad (t.v.) og Hamas' nestleder Mussa Abu Marzuk under forhandlinger i Kairo onsdag.

Foto: KHALED DESOUKI / AFP

De palestinske fraksjonene Hamas og Fatah er enige på alle punkter, noe som åpner for at samlingsregjeringen umiddelbart kan ta kontroll på Gazastripen, meldte palestinsk fjernsyn torsdag.

Enigheten kom etter to dager med samtaler mellom Hamas og Fatah i Egypts hovedstad Kairo.

Forsoning mellom de to dominerende palestinske fraksjonene har lenge vært ansett som et nøkkelpunkt for å skape fremgang i fredsprosessen med Israel. Palestinerne håper nå de vil stå bedre rustet til nye samtaler med Israel i slutten av oktober.

Avtalen mellom Fatah og Hamas innebærer at det blir lettere å få inn humanitær hjelp, mener utenriksminister Børge Brende.

– Dette åpner for at mange land vil øke støtten

– Det er slik at president Abbas nå reelt også er president i Gaza, så internasjonal humanitær assistanse vil gå gjennom president Abbas og de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden, sier han til NRK.

– Det åpner for at mange land nå vil øke støtten, for tidligere hadde Hamas total kontroll på Gaza. Da var det mange givere som ikke var interessert i å være med på gjenoppbyggingen av Gaza, sier Brende.

Han mener det nå er viktig at man nå gir midler til president Abbas og hans teknokratregjering, en regjering som aksepterer de såkalte «Kvartettprinsippene», som blant annet innebærer en anerkjennelse av staten Israel.

– Det er en regjering som både kan lede an i gjenoppbyggingsarbeidet av Gaza og i samtalene med Israel om å lette og helst fjerne blokaden av Gaza. Det siste er en forutsetning for at Gaza skal kunne gjenoppbygges, sier Brende.

– En samlingsregjering er en forutsetning for at det internasjonale samfunnet skal være villig til å bidra til gjenoppbyggingen av Gaza. Regjeringen man forholder seg til, må være internasjonalt akseptert, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

– Nødvendig

Midtøsten-forsker Jørgen Jensehaugen ved NTNU sier palestinerne i årevis har slitt med tre problemer samtidig: Israels okkupasjon, intern splittelse og at Israel nekter å snakke med Hamas.

Fra et palestinsk ståsted er det absolutt nødvendig med enhet slik at de står samlet. Uten samling er det ikke mulig å gjennomføre demokratiske reformer og snakke med én stemme, sier Jensehaugen til NTB.

Han understreker samtidig at det foreløpig er lite sannsynlig at Israel vil ønske å snakke med et palestinsk styre hvor Hamas er med, men at man kan se for seg pragmatiske løsninger som er akseptable for Vesten.

En mulighet er at Hamas er underlagt presidenten, som står for eventuelle forhandlinger. Så lenge presidenten tar avstand fra voldsbruk og anerkjenner Israels rett til å eksistere og tidligere inngåtte avtaler, kan man si at også Hamas i praksis gjør det, resonnerer han.

Det blir veldig spennende å se om man finner noen mekanismer for å forholde seg til denne palestinske samlingsregjeringen, sier Jensehaugen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Suliman al-Hasash

Den palestinske fangen Suliman al-Hasash ble feiret på Gazastripen denne uken etter at han ble løslatt fra et palestinsk fengsel.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Fikk ikke lønn

Våpenhvilen som ble inngått mellom Hamas og Israel etter krigen på Gazastripen i sommer, innebar at den palestinske selvstyremyndigheten (PA), under Abbas' ledelse, skulle overta styringen av Gazastripen.

Fatah og Hamas ble alt i juni enige om en samlingsregjering. Denne kom imidlertid aldri i gang med sitt arbeid fordi Abbas anklaget Hamas for å opprettholde en parallell administrasjon som de facto makthaver på Gazastripen.

En konflikt om PAs manglende lønnsutbetalinger til offentlig ansatte på Gazastripen førte til nye spenninger og brakte forsoningsprosessen til randen av sammenbrudd. Men torsdag var budskapet klart:

Alle offentlige tjenestemenn vil få lønn fra samlingsregjeringen, fordi de er alle palestinere, og dette er en regjering for alle palestinerne, sier Azzam Ahmed fra Fatah ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Moussa Abu Marzouk, en av Hamas' øverste politiske ledere, sier kontrollen over grenseovergangene til Gazastripen vil ligge til FN og samlingsregjeringen.

– FN vil komme til en avtale med Israel og samlingsregjeringen om hvordan grenseovergangene skal drives, sier han.

Marzouk la til at Rafah-overgangen mellom Gazastripen og Egypt ikke er omfattet av samtalene.

Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt