Det er mineralvannprodusenten San Pellegriono og britiske Restaurant Magazine som årlig setter opp den prestisjetunge listen over verdens 50 beste restauranter.
Navnet Noma har sitt utspring i begrepet nordisk mat og restauranten, som ligger i en renovert lagerbygning i København-bydelen Christianshavn på Amager, har lenge lokket til seg matkjennere fra hele verden.
Var nummer tre i fjor
Under fjorårets kåring kom Noma på tredjeplass, bare slått av den spanske restauranten El Bulli og engelske The Fat Duck.
Les:
I år har Nomas sjefkokk Rene Redzepis imponert dommerne enda mer og klatret helt til topps med råvarer som jomfruhummer og moskusokse, umodne hyllebær og trøfler fra Gotland.
– Det er fullstendig vanvittig å bli nummer en. Det er surrealistisk, jubler den danske kokken Claus Mayer, en av Nomas eiere.
– Det er et langt og strevsomt slit som nå belønnes, legger han til.
Ingen norske på listen
Ingen norsk restaurant har fått plass på San Pellegrinos liste, der tre av de fem øverste plassene er erobret av spanske restauranter.
Les:
Finland er derimot representert med den finske kokken Hans Valimakis restaurant Chez Dominique i Helsingfors, som er å finne på 23. plass.
Sverige har to av verdens 50 beste restauranter. Den svenske kokken Mathias Dahlgrens restaurant på Grand Hotel i Stockholm er å finne på 25. plass, mens Oaxen Skargårdskrog på øya Oaxen i Stockholms skjærgård havner på 42. plass.