Knust etter å ha tapt i gjenforenings-lotteri

Tusenvis av sørkoreanere er skuffet etter at de ikke ble trukket ut til å møte sine nordkoreanske slektninger. I oktober skal det arrangeres gjenforeningsmøter mellom slektninger som ikke har sett hverandre på mer enn 60 år.

Får ikke møte familien

Lee Yong-nyo er skuffet etter at hun ikke ble trukket ut til å møte sin nordkoreanske familie.

Foto: Reuters

– Jeg vil finne datteren min så fort som mulig, eller i alle fall få vite om hun fremdeles lever, sier Lee Yong-nyo (87) til Reuters.

Det hørtes både gledesrop og triste sukk i kontorene til sørkoreansk Røde Kors, da en datamaskin hadde trukket ut kandidater til å delta på neste måneds familiegjenforeninger.

Utvelgelse av sørkoreanere som kan møte familemedlemmer

Sørkoreansk Røde Kors lot en datamaskin velge ut 500 familier som får anledning til å søke om å treffe sine nordkoreanske familiemedlemmer.

Foto: Reuters

Ut fra en liste på 130.000 sørkoreanere som søker etter sine slektninger trakk datamaskinen ut 500 tilfeldige navn. Av de 500 som er trukket ut vil rundt 100 til slutt bli valgt ut til å delta på gjenforeningsdagene som skal arrangeres i oktober.

Lee Yong-nyo var ikke blant de heldige i trekningen.

– Jeg forlot datteren min da hun var tre år gammel. Hjertet mitt er i ferd med å sprenges. Jeg kom hit for å overvære trekningen. Men navnet mitt er ikke på listen, sier hun.

Sørkoreansk Røde Kors har startet utvelgelsesprosessen av familer som kan søke om å treffe sine nordkoreanske familiemedlemmer.

Sørkoreanske og nordkoreanske myndigheter planlegger å arrangere gjenforeninger mellom familiemedlemmer fra de to landene.

Kort møte

Kang Neung-hwan ble trukket ut, men føler seg ikke spesielt heldig.

94-åringen var blant de 82 som fikk anledning til å treffe sin nordkoreanske familie i februar 2014, da det sist ble arrangert gjenforeninger av familier som ble splittet av Koreakrigen. Da traff han sønnen sin som han ikke hadde sett tidligere.

Møtte sønnen

94 år gamle Kang Neung-hwan fikk i fjor møte sin nordkoreanske sønn for første gang. Kang visste ikke at konen hans var gravid da han måtte flykte hjemmefra under Koreakrigen.

Foto: Reuters

– Vi utvekslet gaver, men det var trist fordi vi måtte forlate hverandre etter et kort møte. Det skulle helst vart i to uker, tre dager går altfor fort.

Den neste gjenforeningssamlingen skal arrangeres fra 20. oktober på et hotellanlegg nord for grensen. Oppholdet varer tre dager for hver familie, men vanligvis er det bare satt av to timer til et privat møte mellom familiemedlemmene.

Kang flyktet sørover da Kina gikk inn i krigen, og han forlot kona som han hadde vært gift med i fire måneder. Han visste ikke at hun hadde vært gravid, og han hadde ikke ventet at grensen ville bli stengt. Da han søkte om å få møte familiemedlemmer i nord håpet han å treffe søsteren sin. Kang fikk vite at hun var død, men han oppdaget at han hadde en sønn.

– Jeg holdt rundt ham og ba ham holde seg frisk. Og jeg ba om at vi kunne få oppleve et nytt møte før jeg dør, forteller Kang Neung-hvan.

Kontrollerte møter

Nord- og Sør-Korea har arrangert 19 gjenforeningssamlinger siden 2000. 3900 familier har møttes i strengt kontrollerte arrangement. De private møtene mellom familiemedlemmene foregår i en stor støyfull ballsal der hver familie får tildelt et bord.

En sørkoreansk guidebok for disse arrangementene fraråder at man spør om familiemedlemmer, spør om slektningene får nok mat, og at man prater om politikk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt