Hopp til innhold

Tørke truer Nord-Korea

Det har ikke regnet så lite på 30 år. Tørken er den verste på 100 år, og mange frykter at Nord-Korea ikke er i stand til å styre unna hungersnød.

NORTHKOREA-KIM/ KCNA picture of North Korean leader Kim Jong Un visiting Farm No. 1116

Nord-Koreas leder Kim Jong UN besøker gård nummer 1116. Bildet ble sluppet 1. juni. I går sa myndighetene at de er rammed av den verste tørken på et århundre.

Foto: KCNA / Reuters

Ifølge FN lider en tredjedel av alle barn i Nord-Korea av feilernæring. Tørken vil forverre matsituasjonen ytterligere.

– Den verste tørken på 100 år fortsetter i DPRK (Nord-Korea) og dette påfører landbruket store skade, meldte det offisielle nyhetsbyrået KNCA i går.

Byrået valgte å bruke den offisielle forkortelsen for Nord-Korea, Den Demokratiske Republikken Korea.

Et sårbart landbruk

Det er ikke nok vann til å holde rismarkene våte. Tørken rammer på tvers av Nord-Korea. I provinsene Hwanghae og Phyongan, som dyrker mest ris, sprekker jorda opp.

Kim Il-sung med familie

To avdøde ledere Kim Il-Sungog hans sønn Kim Jong-Il i gyllen åker på et propaganda skilt utenfor Pyongyang. I år er få åkre som vil se ut som denne.

Foto: MARK RALSTON / AFP

Nord-Koreas kollektive landbruk er sårbart for både flom og tørke i sommerhalvåret. De siste årene har de forsøkt å takle problemene ved å legge om jordbruket og ta i bruk mer moderne metoder. I større grad dyrker bøndene nå kornsorter som er mer motstandsdyktige enn ris.

FN advarte i forrige måned

I forrige måned advarte FNs koordinator i Nord-Korea, Ghulam Isaczai mot at omleggingen av landets matproduksjon i år ikke vil være tilstrekkelig og at Nord-Korea stod overfor en ny matkrise. Isaczai sa at matmangelen ikke nødvendigvis trenger å bli like ille som tidligere år fordi lokalsamfunnene er bedre forberedt og kan ha satt til side matreserver.

NORTH KOREA-CHILDREN

Mødre har brakt sine underernærte barn til en helsestasjon på 1990 tallet.

Foto: RED CROSS / AFP

Viljen til å gi har dalt

I 1990 årene opplevde Nord-Korea en sultperiode som tok livet av rundt 600 000 mennesker. Landet er avhengig av internasjonal hjelp for å fø befolkningen. I april ba FN om 111 millioner dollar for å kun yte akutt helse, sanitær – og mathjelp.

Viljen til å donere penger til Nord-Korea har falt på grunn av de begrensningene Nord-Korea pålegger utenlandske hjelpearbeidere og fordi myndighetene motsetter seg kontroll av utdelingen av mat og medisiner.

I 2004 fikk Nord-Korea 300 millioner dollar gjennom FN. I fjor klarte ikke FN å samle inn mer enn 50 millioner dollar.

SISTE NYTT

Siste nytt