Hopp til innhold

«Foxy Knoxy» dømt for drap

Amerikanske Amanda Knox er i en italiensk ankedomstol kjent skyldig i drap på en britisk student i 2007. Knox dømmes til 28 år og 6 måneders fengsel. Nå risikerer hun å måtte tilbringe resten av sitt liv innenfor USAs grenser.

Amanda Knox

Amerikanske Amanda Knox og ekskjæresten Raffaele Sollecito er kjent skyldig i drapet på Meredith Kercher.

Foto: ALESSANDRO BIANCHI / Reuters

Ankedomstolen i Firenze har igjen funnet Amanda Knox (26) og ekskjæresten Raffaele Sollecito skyldige i drapet på medstudenten Meredith Kercher (21).

I tillegg skjerpet domstolen straffen mot Amanda Knox, også kalt «Foxy Knoxy». Nå er hun dømt til fengsel i 28 og et halvt år. Sollecito ble dømt til fengsel i 25 år.

– Jeg kommer til å bli en rømling

Knox og Sollecito ble i 2009 dømt til fengsel i henholdsvis 26 og 25 år for drap på Kercher, men ble frikjent i en høyere rettsinstans i 2011.

Hun reiste umiddelbart hjem til Seattle etter frifinnelsen i 2011 og har nektet å dra tilbake til Italia. Hun befinner seg USA nå.

Italienske myndigheter har krevet at 26-åringen utleveres, men USA har ikke for vane å utlevere sine statsborgere til andre land.

Dersom Italia utsteder en internasjonal arrestordre på henne, kan hun imidlertid få problemer med å reise ut av hjemlandet.

– Jeg kommer til å bli en rømling, sa Knox til den italienske avisa La Repubblica tidligere denne måneden på spørsmål om hva hun ville gjøre dersom hun ble funnet skyldig.

Italy Knox Trial

Amanda Knox sin tidligere kjæreste, Raffaele Sollecito, ble her avbildet på vei til den siste høringen før domsavsigelsen.

Foto: Antonio Calanni / AP/NTB Scanpix

Sexlek

Knox og Kercher bodde sammen i Perugia hvor de begge studerte. Ifølge aktoratet startet ugjerningen som en sexlek mellom Amanda Knox, hennes daværende kjæreste Raffaele Sollecito og vennen Rudy Guede.

De skal alle ha tvunget Kercher til å medvirke, hvorpå Knox skal ha skåret over halsen på Kercher. Hun hadde over 40 kutt og knivstikk i kroppen da hun ble funnet av politiet.

Guede er den eneste som så langt var dømt for drapet. Han soner en dom på 16 års fengsel.

«Foxy Knoxy»

Drapet og rettssaken fikk en enorm internasjonal oppmerksomhet, blant annet på grunn av de uklare omstendighetene, vampyr- og sexingredienser og mangel på bevis.

I mediene ble Knox omtalt som «Foxy Knoxy», et kallenavn hun skal ha gitt seg selv i et chatteprogram på nett. Underholdningsbransjen meldte raskt sin interesse for å filmatisere historien.

Amanda Knox og Raffaele Sollecito har hele tiden bedyret sin uskyld. DNA-beviset mot de to har imidlertid lenge vært omstridt.

Mens DNA av Guede ble funnet flere steder i rommet til Kercher, på kroppen hennes og på veska hennes, mente eksperter å ha funnet DNA fra Knox på knivskaftet som ble brukt til å drepe Kercher, og Sollecitos DNA på selve knivbladet.

Knox og hennes italienske kjæreste Raffaele Sollecito

Amanda Knox (t.h) og hennes daværende kjæreste Raffaele Sollecito (t.v) ble dømt for drapmot den britiske studenten Meredith Kercher.

Foto: Anonymous / AP/NTB Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt

Trump funnet skyldig i hysjpengesaken: – Dette er en skam

USAs ekspresident var tiltalt for å ha jukset med dokumenter i forbindelse med en betaling til pornoskuespiller Stormy Daniels. Nå er Donald Trump blitt funnet skyldig på alle punkter.

Pressekonferanse med svensk justisminister Gunnar Strömmer

Justisministeren: – Iran bruker svenske kriminelle

Iran bruker svenske kriminelle nettverk til å utføre voldshandlinger mot andre stater, ifølge svenske myndigheter. Israelsk etterretning hevder at Foxtrot-nettverket er blant dem.

 Beijing

Kina krever tostatsløsning i Midtøsten

Kina blar opp millioner til i Gaza og krever en tostatsløsning mellom Israel og Palestina. Analytikere sier Kina bruker Gaza til å få fotfeste i Midtøsten.