Kjemper om en tredje periode på Sri Lanka

President Mahinda Rajapaksa smilte selvsikkert til velgerne i Medamulana i dag, da han kom for å avlegge sin stemme. Men rivalen Maithripala Sirisena puster ham i nakken. Det er ventet et meget tett løp under dagens presidentvalg på Sri Lanka, der opptakten har vært preget av vold.

Mahinda Rajapaksa

President Mahinda Rajapaksa har møtt uventet tøff konkurranse i sin tidligere helseminister, og det er ventet et meget tett løp mellom de to under dagens presidentvalg.

Foto: DINUKA LIYANAWATTE / Reuters

Stem heller på «djevelen dere kjenner» enn en «ukjent engel», lyder budskapet fra Sri Lankas sittende president Mahinda Rajapaksa (69).

Presidenten kjemper om en tredje periode, men har fått tøff konkurranse i sin tidligere allierte helseminister, Maithripala Sirisena (63), som har hoppet over til opposisjonen. I tillegg stiller 17 andre kandidater til presidentvalget.

Valglokalene stenger kl. 11.30 norsk tid

Valglokalene åpnet torsdag morgen klokken 7 lokal tid, og vil holde åpent i ni timer. Da Rajapaksa lyste ut valget i november syntes han å være sikret seier, men helseministerens beslutning om å stille til valg mot ham førte til en bitter valgkamp. Nå er det ventet et meget tett løp, tettere enn på flere tiår.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Maithripala Sirisena

Maithripala Sirisena er blitt et håp for de mange som er misfornøyde med presidenten og ble tatt varmt i mot da han avla stemme i Polonnaruwa nord i landet torsdag.

Foto: Ishara S.KODIKARA / Afp

Maithripala Sirisena var relativt ukjent for folk flest til han kunngjorde sitt kandidatur. Siden har flere andre hoppet av for å støtte ham, og nå er han blitt et håp for de mange som er misnøyd med Rajapaksa og hans mektige familie.

Opposisjonsaktivister skutt

Opptakten til valget har den siste uken vært preget av vold. Mandag ble tre aktivister skutt mens de satte opp et podium for Maithripala Sirisena. Det var den siste dagen kandidatene kunne drive valgkamp og opposisjonenes presidentkandidat skulle tale til sine tilhengere.

– En kolonne kjøretøyer passerte området, og minst en person i et av kjøretøyene åpnet ild og såret tre mennesker, forklarte inspektør Ajith Rohana i byen Kahawatte, som ligger rundt 130 kilometer fra hovedstaden Colombo.

Benekter å stå bak angrep

I helgen ble det utløst flere skudd på et valgkampmøte rett etter at Sirisena hadde forlatt scenen. Samme dag ble to tjenestemenn i landets valgkommisjon angrepet av tilhengere av sittende president Mahinda Rajapaksa, ifølge kommisjonen selv.

– Volden øker, og det virker som en planlagt strategi for å ødelegge opposisjonens valgkamp, sa lederen for Kampanjen for frie og rettferdige valg (CaFFE), Keerthi Tennakoon, til Reuters.

Rajapaksas parti benekter anklagene om at det står bak volden de siste dagene, og sier opposisjonen finner på historier for å vinne stemmer.

SRI LANKA valg

En politimann holder vakt ved et valglokale i Colombo, under det som er ventet å bli det tetteste løpet på flere tiår.

Foto: MUNIR UZ ZAMAN / Afp

Beskyldt for korrupsjon og nepotisme

Rajapaksa vant en overveldende seier i 2010, men kritiseres for å ikke ha gjort noe for å skape forsoning med tamilene. Tamilene utgjør 13 prosent av Sri Lankas befolkning og led et blodig nederlag under den brutale offensiven som gjorde slutt på borgerkrigen i 2009. Rajapaksa er forhatt av tamilene, mest av alt på grunn av de grove bruddene på menneskerettighetene som fant sted under offensiven.

Andre srilankesere anklager presidenten for omfattende korrupsjon og nepotisme, ettersom flere nære familiemedlemmer har høye stillinger i regjeringen og statsadministrasjonen.

71.000 politifolk er i dag utstasjonert for å hindre uro i forbindelse med valget, der 15 millioner srilankesere har anledning til å avlegge stemme.

Opposisjonen beskylder regjeringen for å sende politistyrker til den nordlige delen av øya for å skremme den lokale tamilske befolkningen til ikke å stemme på Sirisena.

(NTB/NRK)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt