Hopp til innhold

Brenner presidentens hus

Demonstranter har rasert og satt fyr på Kirgisistans president Kurmanbek Bakijevs hus. Presidenten har rømt hovedstaden som også i dag preges av uro.

Video Eks-presidentens hus satt i brann

Bisjkek ble omgjort til en krigssone da en demonstrasjon mot landets president endte i unntakstilstand, massedrap og kaos i går.

Les også: Presidenten i Kirgisistan har rømt

Minst 75 demonstranter ble drept og over 1.000 såret.

I kveld blusset sammenstøtene med politiet opp igjen. Intens skyting ble hørt i deler av hovedstaden. Ifølge innenriksministeret var flere hundre væpnede politifolk satt inn mot plyndrere, melder nyhetsbyrået Reuters.

De samme kildene melder om at rundt 500 plyndrere i dag har gått rundt i gatene, plyndret butikker og gått løs på offentlige bygninger. En plyndring som i nesten et døgn har fått pågå uforstyrret etter at demonstrantene fikk overtaket mot politiet forteller NRKs mann i landet.

– Det siste jeg har fått høre er at det nå er sivilkledd politi i gatene igjen. Det er første gang på over et døgn at politiet er ute. I mellomtiden har mobben fått plyndre som de selv føler for, sier NRKs korrespondent Morten Ruud fra Bisjkek som er hovedstaden i Kirgisistan.

Video Morten Ruud rapporterer fra Bisjkek

VIDEO: – Mobben har fått plyndre som de selv føler for, forteller Morten Ruud fra Kirgisistan.

Ruud forteller at der han bor er det blitt hyret inn private vaktstyrker fordi man ikke stoler på at politiet holder ro og orden.

Ramponerte butikkene

Også i dag våknet hovedstadens innbyggere opp til et kaos. Mange av butikkene har blitt ramponert og rundstjålet iløpet av natten, og folk løp rundt i gatene med datamaskiner og kontorrekvisitaer i armene, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Demonstranter stod og spyttet på et portrett av president Bakijev på et stort teppe som de hadde hentet ut fra regjeringsbygget.

Gatene var dekket av knust glass fra de ramponerte butikkene, og rengjørere har kostet bort hauger av avfall fra gatene.

Nekter å gå

Opposisjonen i Kirgisistan fester grepet, men presidenten nekter å erkjenne nederlaget.

– Jeg går ikke av, sier Kurmanbek Bakijev.

– Jeg er valgt statsoverhode og erkjenner overhodet ikke noe nederlag, sier Bakijev til den russiske radiokanalen Ekho Moskvij.

Jeg erklærer at jeg ikke har gått av som president, og jeg gir ikke fra meg ansvaret, heter det i en uttalelse fra presidenten som torsdag ble offentliggjort på en lokal internettside.

Frykter presidenten samler tilhengere

Rosa Otunbajeva og erklærte torsdag at hun formelt oppløser nasjonalforsamlingen. Det nye overgangsregimet tar kontroll det neste halvåret, sier hun.

Les også: Ber om ro i Kirgisistan

Men Otunbajeva frykter også at den avsatte presidenten samler tilhengere sør i landet. Bakijev rømte til sin maktbase i sør etter omveltningene i hovedstaden onsdag.

I uttalelsen fra Bakijev heter det at opposisjonen har ansvaret for voldsbruken i Bisjkek, melder AFP. Presidenten hevder også at det er opposisjonen som har kontroll over hæren og politiet.

Humanitær katastrofe

Landet kan bli kastet ut i en humanitær katastrofe, mener den hardt pressede presidenten.

– I mange områder, spesielt i hovedstaden, ser vi ekte kaos, en bølge av vold og plyndring vokser, og etniske konflikter dukker opp, sier Bakijev og innrømmer at han ikke har noen innflytelse over hva som skjer.

– Dette er helt klart et kuppforsøk.

Usikkert og nervøst

Situasjonen nord i Kirgisistan virker avklart, mens det er atskillig mer usikkert og nervøst i sør, mener Ivar Dale i Den norske Helsingforskomite til NTB.

– Det hersker fortsatt nervøsitet for hva Bakijev har til hensikt å gjøre, sier han.

Hvis Bakijev forsøker å samle tilhengere for å prøve å slå tilbake opposisjonen i nord, er det et skrekkscenario for Kirgisistan, mener Dale.

– Inntil Bakijev formelt sier han går av, er det alltids en fare for at det kan bryte ut nye opptøyer eller flere uroligheter.

Får støtte

I hovedstaden Bisjkek har både politiet og de militære erklært sin støtte til den nye overgangsregjeringen, som hevder å ha kontroll over fire av de sju regionene i Kirgisistan.

Ivar Dale mener opposisjonen nå prøver å unngå en deling i et Nord-Kirgisistan og et Sør-Kirgisistan.

Landets første president etter oppløsningen av Sovjetunionen, Askar Akajev, tror ikke Kirgisistan er på vei mot en borgerkrig.

– Bakijev vil ikke få støtte i sør. Jeg tror ikke det er noen motsetning mellom nord og sør. Motstanden mot Bakijev er også sterk i sør, sier Akajev ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti.

Akajev ble selv styrtet av Bakijev under den såkalte tulipanrevolusjonen for fem år siden.

Video Moldomusa Kongantijev, tidligere innenriksminister i Kirgisistan

Fra Dagsrevyen: Tidligere innenriksminister Moldomosa Kongantijev fikk merke uroen og volden. Etter å ha blitt banket opp snakket han til journalister i byen Talas.

Etterforsker overgrep

I hovedstaden Bisjkek holdt Rosa Otunbajeva torsdag sin første pressekonferanse som leder av overgangsregjeringen.

Her varslet hun at interimsstyret umiddelbart vil returnere ulovlig solgte eiendeler og redusere prisene på olje og strøm umiddelbart.

– Vi har også opprettet en komite som skal se på menneskerettighetsbruddene, også de tragiske hendelsene de siste dagene. De drepte og sårede er ofre for undertrykkelsen fra den forrige regjeringen, sa Rosa Otunbajeva.

– Husk at Bakijev sa han ville skyte. Det gjorde han til sent onsdag kveld.

SISTE NYTT

Siste nytt