Hopp til innhold

– Endrer ikke forholdet mellom Kina og Norge

BEIJING/OSLO (NRK): Den nye regjeringen i Norge medfører ingen endring i forholdet til Norge. Det opplyser det kinesiske utenriksdepartementet til NRK.

Utenriksminister Børge Brende (H)

Utenriksminister Børge Brende (H)

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

– Det er helt opp til den norske regjeringen å bedre forholdet til Kina. Den vet hva som skal til, sier talskvinne i kinesisk UD, Hua Chunying.

Forholdet mellom Kina og Norge har vært kjølig siden den kinesiske aktivisten Liu Xiaobo tildelt Nobels fredspris i 2010.

Politiske besøk har blitt avlyst, norske bedrifter er møtt med en kald skulder fra kinesisk hold og kulturarrangementer er lagt på is.

Tok til orde for bedring

Norges nye utenriksminister, Børge Brende, har sagt at å ha en god dialog med Kina står høyt på hans agenda.

– Kinas innflytelse i verden øker, og det er viktig at Norge har et godt forhold til landet. Det står høyt på min agenda å ha en god dialog og et nært samarbeid med Kina, sa Brende til NRK.no onsdag.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Utenriksminister Børge Brende fikk spørsmål om han tror han kan bedre Norges forhold til Kina.

Se Børge Brende om forholdet til Kina og andre utfordringer.

– Hjelper ikke å kjenne statsministeren

Børge Brende har siden 2004 vært nestleder i en internasjonal gruppe med 12 eksperter som gir råd til Kinas ledere årlig i miljøspørsmål.

Gjennom den kjenner han både den nåværende og tidligere statsminister.

Ifølge kinesisk UD gjør det ingen forskjell at Brende kjenne statsministeren.

– Det at utenriksminister Børge Brende og statsminister Li Keqiang er nære venner skaper ingen endring. Denne situasjonen er skapt av Norge og det er Norge som må løse opp i situasjonen, sier kinesisk UD.

– Som utenriksministeren har lagt vekt på fra første dag i jobben, er det viktig for Norge å gjenopprette det gode forholdet til Kina. Vi vil arbeide for å videreføre og utvikle dialogen med Kina om forholdet mellom våre to land, sier underdirektør i kommunikasjonsenheten, Frode O. Andersen, i en kommentar til NRK.

– Ikke sikkert Brende blir invitert

Kinas internasjonale miljøråd China Council skal ha sitt neste møte 13. og 14. november.

Brende har tidligere sagt at det ikke er sikkert at han fortsetter i rådet etter at han er blitt utenriksminister. Nå sier Kina at det heller ikke er sikkert om Brende blir invitert til møtet i november.

– Vi må komme tilbake til om Brende blir invitert til neste møte, sier talskvinne i kinesisk UD, Hua Chunying, til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt

Eksplosjoner over hele Israel – barn blant de skadde

Det israelske forsvaret hevder at Iran sendte ut over 300 droner og raketter mot Israel natt til søndag. En tiåring er blant de skadde.