Kina offentliggjør terrorliste

Kinesiske myndigheter ber om internasjonal hjelp til å pågripe åtte personer de mener sto bak angrep under sommer-OL. De mistenkte terroristene ble i dag ettersøkt med både navn og personnummer.

Ettersøkte ETIM-medlemmer

Ettersøkte ETIM-medlemmer: (Avbildet øverst- fra venstre til høyre) Memetiming Memeti, Memetituersun Yiming, Emeti Yakuf. (Nedre rad fra venstre) Xiamisidingaihemaiti Abudumijiti, Yakuf Memeti, Aikemilai Wumaierjiang og Tuersun Toheti. Memetituersun Abuduhalike er ikke avbildet her.

Foto: STR / AFP

De åtte mennene som har fått navnene sine på den nye terrorlisten, knyttes alle til finansieringen eller organiseringen av en rekke terrorhandlinger i forbindelse med OL i Beijing som ble holdt fra 8. - 24. august.

Det opplyste talsmann for det kinesiske sikkerhetsdepartementet, Wu Heping, på en pressekonferanse i dag.

LES OGSÅ: Bevokter gatene etter bombeangrep

LES OGSÅ: Flere eksplosjoner rammet Xinjiang

LES OGSÅ: 18 terrorister arrestert i Xinjiang

LES OGSÅ: - Terror-angrep i Kina

Navn og personnummer

Identitetene til de åtte kan alle knyttes til Øst-Turkestans islamske bevegelse (East Turkistan Islamic Movement - ETIM), skriver det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua .

På Xinhuas nettsider blir det ikke spart på opplysninger om de åtte mistenkte terroristene. I tillegg til navn, bilde og fødselsdato, er også informasjon som personnummer og passnummer lagt ut i etterlysningsteksten.

Ifølge nyhetsbyrået Associated Press sa ikke Wu noe om hvor i verden de åtte måtte befinne seg, men han oppfordret likevel utenlandske myndigheter til å arrestere personene og utlevere dem til Kina.

Angrep i august

Sikkerhetsstyrker i Xinjiang, Kina

Sikkerhetsstyrker i Xinjiang.

Foto: MARK RALSTON / AFP

Opptil 33 personer skal ha blitt drept i voldelige angrep i den vestlige Xinjiang-regionen i august.

Så langt skal ingen gruppe ha tatt på seg ansvaret for angrepene, men kinesiske myndigheter mener bestemt at det er ETIM som har stått bak.

- De åtte har vært en alvorlig trussel for sikkerheten rundt Beijing-OL og Kinas stabilitet. Samtidig har de vært en trussel for sikkerheten og stabiliteten til enkelte land og regionen, sa Wu på pressekonferansen, der det ikke var satt av tid til spørsmål fra journalister.

Navngir ETIM-leder

En av de åtte ettersøkte, 37 år gamle Memetiming Memeti, blir i etterlysningteksten pekt ut som lederen av ETIM.

De syv andre ettersøkte er Emeti Yakuf (43), Memetituersun Yiming (32), Memetituersun Abuduhalike (32), Xiamisidingaihemaiti Abudumijiti (36), Aikemilai Wumaierjiang (31), Yakuf Memeti (32) og Tuersun Toheti (33).

Ifølge Xinhua s rapport skal flere av de åtte ETIM-medlemmene tidligere ha søkt tilflukt i land i Sør-Asia.

- Kinesisk propaganda

Talsmann for World Uighur Congress i Tyskland, Dilaxat Raxit, mener den kinesiske terrorlisten er politisk motivert.

- Jeg har aldri hørt om disse folkene, og ingen av anklagene har blitt gransket av en tredje part, sa Raxit til nyhetsbyrået AP tidligere i dag.

Raxit mener terrorlisten kun er ment å styrke kinesiske myndigheters propaganda i Xinjiang-regionen.

Xinjiang-regionen grenser til Afghanistan, Russland og flere sentralasiatiske land. Det muslimske uighur-folket utgjør en stor minoritet i regionen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt