NRK Meny
Normal

Beijing frykter terrorister og japanske Falun Gong-turister

Japanske turister som skal til Kina under OL, er unntatt de omfattende visumreglene som er innført i perioden sommerlekene holdes. Nå frykter Beijing at uønskede personer vil skjule seg blant OL-turistene.

Falun Gong-demonstrasjon i Japan i april 2008.

Kledd i gult: Japanske Falun Gong-medlemmer demonstrerte mot OL-fakkelstafetten i Nagano i april.

Foto: Junji Kurokawa / AP

Kinesiske sikkerhetsmyndigheter skal nylig ha bedt Japan om å overlevere lister over japanske medlemmer av den spirituelle sekten Falun Gong, som er forbudt i Kina. Det hevder anonyme kilder overfor det japanske nyhetsbyrået Kyodo.

Japan har så langt nektet å svare på den kinesiske forespørselen, og viser til japanske lover om personvern.

Frykter terror og demonstrasjoner

Mest av alt frykter Kina terrorhandlinger under OL, og for få dager siden oppfordret politiet befolkningen til å rapportere opplysninger om terrorplaner.

I tillegg til mulige aksjoner fra blant andre militante uigurer fra Xinjiang-regionen og tibetanske selvstendighetsgrupper, frykter myndighetene demonstrasjoner i regi av Falun Gong.

Falun Gong, som ikke er forbudt i Japan, er kjent for å holde fredelige demonstrasjoner der de kritiserer kinesiske myndigheter. I Kina er organisasjonen imidlertid forbudt, og landets myndigheter vil ikke tolerere Falun Gong-demonstrasjoner.

Falun Gong-korps

Under demonstrasjonene mot OL-fakkelen i Nagano i april stilte Falun Gong med et marsjerende korps. Bevegelsens tradisjonelle gule t-skjorter er byttet ut med blå uniformer.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / AFP

Visumfritak for Japan og Brunei

Japanere med vanlige pass kan reise til Kina i 15 dager uten visum under OL. Japan er det eneste landet som er ventet å sende mange turister til OL, og som samtidig har fått til en slik visumavtale med Kina.

Opprinnelig skulle borgere fra Singapore slippe unna de omfattende visumreglene under OL, men visumavtalen mellom landene ble lagt på is for kort tid siden.

Også borgere fra Brunei, en liten nasjon med rundt 380.000 innbyggere, får reise til Beijing uten visum under OL.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt