NRK Meny
Normal

Merkel: Tyskland jobbet for å få Khodorkovskij løslatt

Nylig løslatte Mikhail Khodorkovskij ble møtt av representanter fra det tyske utenriksdepartementet da han landet med et privatfly i Berlin i kveld.

Mikhail Khodorkovskij og Hans-Dietrich Genscher møtes i Berlin

Mikhail Khodorkovskij ble møtt av tidligere utenriksminister Hans-Dietrich Genscher i Berlin

Foto: HANDOUT / Reuters

– Da han ble løslatt reiste han rett til flyplassen, heter det i en uttalelse fra russiske fengselsmyndigheter.

Litt senere i kveld bekreftet tyske myndigheter at det tidligere Yukos-direktøren hadde landet på Schönefeld flyplassen i Berlin etter at den tyske ambassaden i Moskva hadde hjulpet med innreisepapirene.

I Berlin ble han møtt av en representant fra det tyske utenriksdepartementet og forbundskansler Angela Merkel innrømmer at landet hadde en finger med i benådningen av den tidligere olje-oligarken.

– Den tyske regjeringen setter pris på den innsatsen tidligere utenriksminister Hans-Dietrich Genscher har gjort for å få Khodorkovskij benådet, heter det fra Merkels talsmann Steffen Seibert i kveld.

– Han jobbet for å få til en løsning over lengre tid med et stort engasjement og støtte fra Merkel og utenriksdepartementet, heter det videre i uttalelsen.

Ba om privatfly

Det skal ha vært Genscher som ba de tyske energi-konsulent firmaet OBO Bettermann om å skaffe til veie et fly slik at Khodorkovskij kunne komme seg Tyskland, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det er her hans 79 år gamle mor Marina tidligere har blitt behandlet ved et sykehus, og hit hun og faren etter planen skal komme på lørdag.

I en pressemelding forteller Khodorkovskij at han ba Russlands president Vladimir Putin om benådning av familiegrunner.

«12. november ba jeg den russiske presidenten om å benåde meg av familiære årsaker, og jeg er glad for hans positive svar. Det var aldri et spørsmål om jeg erkjente skyld», skriver Khodorkovskij i uttalelsen som ble publisert i det han landet i Tyskland.

– En helt spesielle takk går til Hans-Dietrich Genscher for hans personlige engasjement i min sak, uttaler han videre.

86 år gamle Genscher var Vest-Tyskland og Tysklands utenriksminister fra 1974 til 1992. Han skal ha bidratt til at Khodorkovskij ble benådet, og ble fredag hyllet av statsminister Angela Merkel.

Bilkortsje Khodorkovsky

Tysk politi eskorterte Mikhail Khodorkovskij ut fra flyplassen i Berlin i dag.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Det er uklart hva Khodorkovskij vil bruke friheten til, og det knytter seg stor spenning til om den tidligere oljemagnaten vil gå inn i russisk politikk.

– Han har gjennomgått en slags metamorfose mens han har sittet inne. Han startet opp med å være mest kjent for sine hensynsløse forretningsmetoder. Men så har han blitt et symbol på selektiv lovanvendelse og de undertrykkende aspektene ved Putins regime og fått et helt annet image, sier Russland-forsker Helge Blakkisrud til NTB.

NUPI-forskeren er usikker på hvilke muligheter den tidligere oljemilliardæren har for å gjøre politisk karriere – om han skulle ønske det.

– Dagens Russland er et «selektivt» demokrati som tillater enkelte opposisjonspolitikere å stille til valg og til og med vinne. Men fra å slippe Khodorkovskij ut til å la ham engasjere seg politisk, enten direkte som kandidat eller gjennom politiske partier, tror jeg det er et godt stykke, sier Blakkisrud.

Falt i unåde

Khodorkovskij skapte seg en formue da han etablerte oljeselskapet Yukos på 1990-tallet, og var en av Russlands rikeste personer.

Verdiene i Yukos ble etter hvert overtatt at russiske statsselskaper, blant dem Rosneft. Fredag uttalte selskapets toppsjef Igor Setsjin, en nær alliert av Putin, at han ikke frykter rettslige skritt fra den tidligere Yukos-eieren, skriver Reuters.

Khodorkovskij falt i unåde hos Putin etter å ha gitt økonomisk støtte til russiske opposisjonelle. I 2003 ble han pågrepet og stilt for retten tiltalt for skatteunndragelser og økonomisk kriminalitet. I 2005 ble han dømt til ni års fengsel.

Khodorkovskij mener selv dommen mot ham var politisk

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt