Hopp til innhold
Urix forklarer

Keiser Akihito kan få nei

82 åringen vil ikke mer, men de konservative ønsker at han holder ut til siste slutt. Det har med kvinner og krig å gjøre.

JAPAN-ROYALS-AKIHITO

Keiseren sier han er sliten, men loven åpner ikke for at han kan trekke seg. Bildet er tatt på bursdagen til 82-åringen i desember i fjor.

Foto: IMPERIAL HOUSEHOLD AGENCY / Afp

Keiser Akihito av Japan har nå fortalt sitt folk at han ikke føler seg i stand til å ta vare på sine forpliktelser godt nok. Han sa ikke direkte at han ønsket at noen andre skulle ta over, det har han ikke lov til.

Les også: Japans keiser med tvil om egen innsats

Utfordringen for mannen som har overlevd både kreft og hjertesykdom, er at det ikke finnes noen mekanisme i loven som keiseren kan bruke til å abdisere. Keiseren har ikke anledning til å involvere seg i politikk, så det å komme med et ønske som inkluderer en lovendring, er forbudt terreng.

JAPAN-ROYALS-POLITICS-EMPEROR-SPEECH

Bare en gang tidligere har keiser Akihito holdt en tale på TV, så budskapet om at han ikke ser hvordan han kan utføre sin jobb skikkelig, blir lagt godt merke til i Japan.

Foto: TORU YAMANAKA / Afp

Kvinnesynet blant de konservative

Det er grunnloven som må endres. Det er en omstendig prosess som inkluderer regjeringen, nasjonalforsamlingen og en folkeavstemning. Der det stritter imot er i den konservative fløyen i statsminister Abes parti.

Reuters skriver at de konservative frykter en lovendring, fordi den kan føre til at kvinner også får lov til å tre inn i posisjonen som landets symbolske leder. Nå kan bare menn sette seg ned på tronen, selv om Japan i førmoderne tid hadde flere keiserinner.

Vil ikke være pasifister

De konservative frykter også at arbeidet med en slik endring av grunnloven vil ta energi vekk fra endringen de virkelig ønsker: Japan har siden nederlaget i den andre verdenskrig bare selvforsvarsstyrker. Skal de militære styrkene omdefineres til et tradisjonelt forsvar, med rett til å føre krig utenfor landets grenser, så må grunnloven endres. Arbeidet med en slik endring av forsvarets mandat er satt i gang. Den nåværende politiske situasjonen i landet, med statsminister Abes totale kontroll over begge kamrene i nasjonalforsamlingen, gjør at politikerne har en mulighet til å få det til. Denne muligheten kan forsvinne ved neste valg.

JAPAN-EMPEROR/

Statsminister Abe har to tredelers flertallet i nasjonalforsamlingen, og har med det politisk makt til å endre grunnloven, men han har andre endinger høyere oppe på ønskelisten.

Foto: TORU HANAI / Reuters

Keiseren er for sprek

De konservative mener det finnes en lov allerede som keiser Akihito kan bruke. Lovteksten sier at posisjonens plikter kan overføres til en annen, dersom keiseren ikke er i stand til å fungere. Reuters skriver at keiseren absolutt kan utføre sine plikter, men at han mener noen yngre vil gjøre det bedre.

Det er folket som kan bli tungen på vektskålen. Det er ikke hverdagskost for keiseren å snakke direkte til sitt folk gjennom fjernsynsopptredener. Dersom den populære keiseren gjennom sin TV-tale nå får mye sympati, så kan folkemeningen tvinge Abe til å handle, skriver Reuters.

Japans keiser Akihito (82) sa i en sjelden tale mandag at det vil være vanskelig for ham å oppfylle sine plikter som keiser i fremtiden på grunn av alder og helse. Keiseren har ikke selv mulighet til å abdisere, da dette krever en juridisk prosess

SISTE NYTT

Siste meldinger