Japans keiser med tvil om egen innsats

Akihito av Japan (82) ber folket om forståelse for at det er vanskelig å utføre sine plikter grunnet helse og alder. Grunnloven tillater han imidlertid ikke å gå av.

Japans keiser Akihito

TALTE TIL FOLKET: Akihito av Japan kjenner på fysiske begrensninger og svekket helse. – Det er vanskeligere å være keiser enn før, sa Akihito i en tale på TV. Han er nå avhengig av regjeringen for at en fratredelse skal bli mulig.

Foto: Koji Sasahara / Ap

For andre gang i historien snakket Akihito av Japan til folket i en TV-tale. Forrige gang han uttalte seg på fjernsyn, var i etterkant av Fukushima-ulykken i 2011. Denne gangen var talen spilt inn på forhånd.

– Jeg er over 80 år nå, og føler på fysiske begrensninger. Når jeg tenker på min svekkede styrke, lurer jeg på om jeg klarer å utføre mine plikter, sa Akihito.

Han har sittet ved tronen siden 1989. For noen år siden ble det kjent at keiseren han hadde kreft.

– Jeg begynte å føle meg fysisk svak. Disse erfaringene fikk meg til å tenke på om jeg klarer å være i denne rollen, for staten, og for kongefamilien og den unge generasjonen, sa 82-åringen.

Må følge grunnloven

Japans keiser Akhito

KAN IKKE FRATRE: Den japanske grunnloven tillater ikke at keiseren varsler sin egen abdisering. Han er avhengig av at regjeringen vil starte en juridisk prosess.

Foto: KYODO / Reuters

Det er nesten 200 år siden Japan opplevde en keiserlig abidkasjon fra Krystantemum-tronen. Den siste som gjorde det, var keiser Kokaku i 1817.

I henhold til den japanske grunnloven har ikke keiseren anledning til selv å kunngjøre at han abdiserer, da dette forutsetter en juridisk prosess.

Dermed kunne ikke Akihito si at han vil gå av. Den direktesendte talen i dag må derfor forstås som et varsel på at keiseren kjenner seg klar til å overgi tronen.

Det er ventet at regjeringen vil begynne å legge det juridiske grunnlaget for at keiseren kan abdisere.

Keiser Akihito av Japan

KEISERFAMILIEN: Når keiser Akihito etterhvert abidiserer, er det varslet at hans eldste sønn vil overta tronen. Her står han med familiemedlemmene.

Foto: Eugene Hoshiko / Ap

– Viktig å stå med folket

Akihito var ikke sparsommelig med å fortelle om egen livssituasjon. I et ferdigskrevet notat delte han sine tanker om rollen som monark.

– Siden jeg kom til tronen har jeg tenkt mye over det å være keiser. Det er viktig å bevare japansk tradisjon, men også tilpasse seg til tiden vi lever i.

Han synes det er riktig at en keiser ikke har politisk makt.

– Keiseren må være en symbolsk landsfader for felleskapet. På samme tid er det viktig å lytte til folket og dele følelser, sa han.

Akihito benyttet anledningen til å takke japanerne for alt han har opplevd i årene som keiser. Samtidig fortalte han at den svekkede helsen nå gjør det vanskeligere enn før å stille opp som nasjonens samlede landsfader.

– Jeg håper å få folkets forståelse for dette, avsluttet Akihito av Japan.

Akihito av Japan

PÅ TV: Den japanske keiserens tale vises på storskjerm. Det hører med til en sjeldenhet at keiseren er på TV, og det var derfor ventet at han hadde en viktig beskjed til folket.

Foto: Koji Sasahara / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt