Hopp til innhold

Kan han ødelegge for McCain?

Presidentkandidaten Bob Barr kan komme til å stjele nok stemmer ved presidentvalget til å ødelegge for John McCain og republikanerne.

Bob Barr og John McCain
Foto: Win McNamee/LM Otero / Scanpix

Mens Barack Obama og Hillary Clinton fortsatt kniver om hvem som skal representere demokratene i presidentvalget i USA, har republikanerne i praksis valgt sin kandidat for lenge siden.

Det var derfor ventet at John McCain ville sanke så godt som alle stemmene fra republikanske velgere, men nå har en ny presidentkandidat meldt seg.

Bob Barr ble forrige søndag nominert som presidentkandidat for partiet United States Libertarian Party, og ligger allerede an til å sikre seg en god del av stemmene ved presidentvalget.

Slår Nader

Ifølge en meningsmåling fra mai ville Barr ha kapret tredjeplassen bak McCain og Obama med seks prosent av stemmene. Han leder dermed med to prosent over den uavhengige kandidaten Ralph Nader.

Målingen viser også at Barr ville fått sju prosent av republikanernes stemmer, fem prosent av demokratenes stemmer, og fem prosent fra nøytrale velgere.

Flere valganalytikere trekker nå paralleller til Ralph Naders valgkamp i 2000, da han "ødela" for demokratenes presidentkandidat Al Gore.

Ralph Nader

Ralph Nader.

Foto: Carolyn Kaster / AP

Den gang fikk Nader 2,74 prosent av stemmene i presidentvalget, da Al Gore tapte knepent for George W. Bush. Nader stilte den gang for Green Party, og Gore anklaget ham for å ha stjålet demokratiske velgere slik at Bush stakk av med seieren.

Nader stiller også i år som uavhengig kandidat.

Les: Nader inn i presidentkampen

Barr promoterer forøvrig seg selv som et alternativ til John McCain.

Prøvde å velte Clinton

Bill Clinton

'I did not have...': Bob Barr var sentral i tiltalen mot Bill Clinton etter Lewinsky-skandalen.

Foto: GREG GIBSON / AP

Barr er opprinnelig advokat og fra Iowa. Han satt i Representantenes hus fra 1994 til 2003 for republikanerne.

Han er imidlertid mest kjent for å ha spilt en viktig rolle i tiltalen mot daværende president Bill Clinton, etter Monica Lewinsky-skandalen. Barr var en av anklagerne i Senatet, fram til Clinton ble frikjent i 1999.

59-åringen forlot republikanerne i 2004, og har de siste årene vært svært kritisk til Bush-administrasjonens utenrikspolitikk, og støtter en tilbaketrekning fra Irak.

Skiftet mening

Libertarianernes politikk går hovedsaklig ut på å maksimere individets frihet. Partiet mener at USA må åpne grensene for innvandring, og vil legalisere narkotika.

Partiets politikk er dermed ganske ulik den Barr sto for da han satt i Kongressen for republikanerne, der han var kjent som en av de mest konservative medlemmene.

Han har sittet i styret i National Rifle Association, og var lenge en sterk motstander av medisinsk marihuana. I 1998 klarte Barr å stoppe et lovforslag som skulle legalisere medisinsk marihuana, og fikk da både libertarianerne og organisasjonen "Marijuana Policy Project" (MPP) på nakken.

Men i mars i fjor gjorde Barr helomvending, og begynte å drive lobbyvirksomhet for MPP. Etterhvert klarte han utrolig nok å gjøre om sin egen lov fra 1998. Da lovforslaget endelig gikk gjennom understreket han at han ikke var for narkotika, men mot innblanding fra myndighetene.

Barr stemte også for invasjonen av Irak, men har senere sagt at han angrer på dette. Han har også gått fra å være motstander av homofilt ekteskap, til å beklage hele loven.

Optimist

Den ferske presidentkandidaten er forholdsvis optimistisk med tanke på det forestående presidentvalget.

- Vi har bare 163 dager på oss til å vinne dette valget. Ikke kast bort en eneste dag, sa Barr i sin seierstale på libertarianernes landsmøte i mai.

- Vi er ikke i dette kappløpet bare for å bevise noe, selv om et veldig viktig poeng vil bli bevist, sa Barr.

De to siste kandidatene fra libertarianerne, Michael Badnarik i 2004 og Harry Browne i 2000, fikk mindre enn 400.000 stemmer hver.

"Borat"

Ved siden av politikerjobben har Barr sitt eget radioprogram, som heter "Bob Barr's Laws of the Universe". Hans første universelle lov er at "verden er full av idioter".

I radioprogrammet har Barr en fast kåring av "ukas idiot", og følger opp med "årets idiot", valgt fra tidligere vinnere av den ukentlige kåringen.

I 2005 gikk den tvilsomme æren til byen Newark i New Jersey, etter at de brukte statlig støtte som var øremerket til å forebygge terror, til å kjøpe ti søplebiler. Forklaringen var at bilene kunne brukes som barrikader for å beskytte mulige terrormål.

Noen husker kanskje også Bob Barr fra Sacha Baron Cohens film "Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan", der han får smake på en ost som Borat hevder er laget av hans kones brystmelk.

SISTE NYTT

Siste nytt