NRK Meny
Normal

Kan ha klart å stoppe lekkasjen

Det kommer ikke lenger olje ut av den ødelagte brønnen i Mexicogolfen, opplyser den amerikanske kystvakta.

Prosedyren "top kill"

BP har sluppet de første bildene av operasjon «top kill».

Foto: BP/PLC / Ap

Amerikanske myndigheter ga oljeselskapet BP klarsignal til å starte et nytt forsøk på å få stoppet oljelekkasjen i Mexicogolfen.

I ettermiddag bekrefter den amerikanske kystvakta til AFP at operasjonen har vært vellykka, og at det ikke lenger kommer olje ut av den ødelagte brønnen.

– Olje og gass har slutta å strømme ut, og lekkasjen er stabilisert, opplyser Thad Allen, som er sjef for den amerikanske kystvakten, til AFP.

Som planlagt

Tidligere i dag kom det meldinger om at den nye prosedyren, som har fått navnet «top kill», har gått som planlagt.

Prosedyren går ut på å pumpe en tyktflytende væske bestående av gjørme og borevæske ned i de sprukne rørledningene der oljen strømmer opp. Når trykket etter hvert letter, skal oljebrønnen etter planen plugges igjen med betong.

BP-aksjene stiger

Dersom BP greier å stoppe lekkasjene fullstendig, er det svært gode nyheter for både livet i havet og på land langs kysten av sørstatene, der mange lever av havet.

President Barack Obama og de andre politikerne i USA kan også endelig puste ut dersom oljelekkasjen ikke lenger er et faktum.

Ikke minst vil det være en lettelse for oljeselskapet BT, som eier oljeriggen. Rett etter at nyheten ble sluppet, spratt BP-aksjene opp med nesten fem prosent.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt