NRK Meny
Normal

Arrestert for å ha smuglet flyktninger til Norge

Italiensk politi har pågrepet 14 personer mistenkt for å være del av et smuglernettverk, som har fraktet ulovlige immigranter til Norge og flere andre europeiske land.

Flykninger ankommer Augusta i Italia

Redningsmannskapene fant 28 overlevende og 24 døde i sjøen. Men ingen rester etter fiskebåten.

Politiet mener mennesker blir fraktet ulovlig fra Sicilia til Nord-Europa, og at mafiaen i Italia er involvert.

– De arresterte ble avslørt ved hjelp av telefonavlytting, sier etterforsker Francesco Lo Voi i et intervju med Sveriges Radio.

Lo Voi leder etterforskningen som er et samarbeid mellom flere europeiske land. Samarbeidet har ført til at 14 personer har blitt arrestert på ulike steder i Italia, mens ytterligere ti andre personer er etterlyste.

– Mange er selv immigranter

Mange av dem har selv kommet til Italia som immigranter, og kjenner godt til hvordan systemet fungerer, melder Sveriges Radio.

Menneskesmuglingen har gått fra ulike land i Afrika, via. kontakter på Sicilia, og videre til land i Nord-Europa, slik som Sverige, Norge og Nederland.

– Transporten fra Italia har skjedd i flere etapper. Immigrantene har blitt utstyrt med falske pass og reist nordover i busser eller private biler, forteller Lo Voi.

Til tross for den farefulle reisen, fortsetter et stort antall flyktninger å ankomme Italias sørkyst. 446 flyktninger ankom onsdag havnen i den sicilianske byen Augusta, melder NTB.

Flyktningene som går i land i Augusta kommer fra Syria, Egypt, Sudan og Gaza. Rundt 60 av dem er barn.

Både politi og mannskaper fra Røde Kors og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er på plass for å ta dem imot.

– Mafiaen er involvert

Den italienske mafiaen skal også ha vært involvert i smuglingen som har blitt finansiert gjennom banker, men også det alternative banksystemet Hawala.– Vi etterforsker også koblinger mellom menneskesmuglerne og mafiaen, sier Lo Voi.

Ansatte ved et mottakssenter for flyktninger på Sicilia, skal også være blant de pågrepne.

Bare i år har rundt 1.600 mennesker omkommet i forsøket på å krysse Middelhavet til Europa. I helga omkom 800 flyktninger da båten deres kantret i Middelhavet.

Kapteinen og det som skal ha vært styrmannen om bord ble arrestert, anklaget for medvirkning til massedrap. Drukningstragedien er en i rekken av mange som har utspilt seg utenfor Europas kyst.

Båtflyktninger Rhodos 20. april.
Foto: Argiris Mantikos / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt