Hopp til innhold

Kampfly kunne avskåret ranshelikopter

Det svenske flyvåpenet hadde kampfly på vingene da en verditransportsentral i Stockholm ble ranet med helikopter. Men flyene gikk ikke til aksjon mot helikopteret, melder en svensk avis.

Helikopteret som ble brukt under ranet i Stockholm

Her er helikopteret som ble brukt under ranet i Stockholm. Ranerne kunne blitt avskåret av kampfly, men pilotene fikk beskjed om å holde seg unna.

Foto: SCANPIX SWEDEN / REUTERS

Jakten på ranerne fortsatte i dag, mens mediene stadig spekulerer om hvem som sto bak.

Ransmennene kan ifølge politikilder ha kommet fra det tidligere Jugoslavia og tilhøre en bande som kalles «De rosa panterne».

Denne gjengen, som ifølge avisene Expressen og Svenska Dagbladet kan bestå av eksjugoslaviske elitesoldater, er internasjonalt etterlyst av Interpol. De har tidligere slått til i Monaco, Dubai og Tokyo.

Selskapet som ble ranet, G4S, lover sju millioner kroner i belønning for tips som fører til at ranerne blir tatt.

– Dårlig beredskap

Samtidig måtte både politiet og selskapet som driver verditransportsentralen tåle kritikk for dårlig beredskap.

– To JAS-fly var på beredskapsoppdrag over Østersjøen og kunne ha grepet inn, skriver Svenska Dagbladet . Men pilotene fikk beskjed om å holde seg unna, fordi ranet var en politisak og ikke noe de militære skulle bry seg med.

Politiets egne helikoptre kom seg ikke av gårde, fordi en kasse som kunne inneholde en bombe var plassert foran hangaren på Värmdö i Stockholms skjærgård.

Helikoptrene var nettopp kommet tilbake dit, etter at de tidligere i måneden ble flyttet som følge av tips om at noen planla en sabotasjeaksjon på Värmdö.

Lovendring

Samtidig som politiets manglende helikopterinnsats beskrives som pinlig, må politikerne svare for at sikkerheten ikke var bedre ved verditransportsentralen til selskapet G4S i Västberga sør i Stockholm.

Hvis det ikke var blitt somlet med en lovendring, kunne selskapet hatt væpnede vakter på plass i lokalene, skrev avisen Dagens Nyheter fredag.Etter dagens lov kunne lokalene ikke klassifiseres som «beskyttelsesobjekt», og dermed var det heller ikke mulig å skjerpe sikkerheten radikalt.

– Slik vi ser det, kunne ranet vært forhindret om verditransportsentralen hadde hatt væpnede vakter, sier Mikael Johansson i sikkerhetsselskapenes organisasjon Sweguard.

Sveriges justisminister Beatrice Ask sier hun i likhet med mange andre skulle ha ønsket at saken var ferdigbehandlet, men at den er komplisert og at saksbehandlingen derfor tar tid.

Det er ennå ikke på det rene hvor mye penger ranerne fikk med seg fra Västberga, men ifølge en informert kilde kunne helikopteret neppe frakte mer enn 45 millioner i kontanter.

SISTE NYTT

Siste nytt