Jubel og skuffelse i Abbottabad

Lokalbefolkningen i byen Abbottabad er glad for at bin Laden er borte, men samtidig snurt over at det var amerikanerne som fikk æren av å drepe den beryktede terroristen.

Video dfa30a41-f01f-4f53-9fbf-65ecdc4c5ebc.jpg

NRK fikk slippe inn nær bin Ladens skjulested.

En moderat «hipp hurra»-stemning preger byen Abbottabad dager etter nyheten om bin Ladens død.

De fleste som NRK har snakket med er lettet over at mannen som har skapt så mye kaos og tatt så mange liv endelig er borte.

Samtidig er det mange som frykter hevnaksjoner fra sympatisørene, noe som setter en demper på gleden.

NRKs reporter Atta Ansari rapporterer om stemningen i Abbottabad.

Føler seg ærekrenket

Abbottabad som ligger 50 kilometer nordøst for hovedstaden Islamabad, er en by med en vesentlig militærtilstedeværelse. Det prestigefulle millitærakademiet Kakul ligger i Abbottabad og byen skal, ifølge CNN, være et «mekka» for pensjonerte pakistanske militæroffiserer.

Video NRKs reporter Atta Ansari rapporterer fra Abbottabad

NRKs reporter Atta Ansari rapporterer fra Abbottabad.

Lokalbefolkningen føler seg derfor litt ærekrenket over at det var amerikanske soldater og ikke de pakistanske som gjennomførte oppdraget.

– Hvorfor tillater vi amerikanerne å utføre slike aksjoner på vår jord, når vi har egne kommandosoldater som kunne ha gjort jobben, spør folk som NRK har snakket med i Abbottabad.

Høyt bevoktet hus omgitt av mystikk

Samtidig er det mange som nettopp lurer på hvordan bin Laden kan ha oppholdt seg i et så prominent hus rett under nesa på pakistanske myndigheter.

Sikkerhetstiltakene rundt huset til bin Laden var ekstraordinære, skriver BBC.

Komplekset skal være omgitt av fem meter høye vegger, to meter høy privat sikkerhetsmur i andre etasje, sikkerhetskontroller og kameraer.

Lokalbefolkningen sier til NRK at de aldri mistenkte at bin Laden bodde i huset.

Etter det NRK erfarer gikk det rykter i nabolaget om det mistenkelige huset hvor man aldri så noen gå inn eller ut av huset, bortsett fra en eldre mann med langt skjegg som pleide å gå til butikken eller moskeen.

NRKs reporter Atta Ansari på vei til fots til huset hvor verdens mest ettersøkte terrorist Osama bin Laden tilbrakte sine siste dager.

– Smart å erklære krig mot Pakistan

Ali Bokhari fra byen Abbottabad forteller til BBC at det var en genistrek av Osama bin Laden å erklære krig mot Pakistan, samtidig som huset ble bygget i 2005.

– Etter krigserklæringen ble det veldig vanlig for rike pakistanere å beskytte eiendommene sine med høye murer, piggtråd og sikkerhetsvakter, sier Bokhari.

– Huset kan virke mistenkelig, sett med vestlige øyne, men den gjennomsnittlige pakistaneren hadde ikke stussa over det, sier Bokhari.

Skuddsikre biler med sotede vinduer ble av og til sett kjørende ut av komplekset, skriver BBC.

– Det er ikke rart at folk ikke meldte fra om dette som noe mistenkelig. Hver dag kjører det rundt 100 - 150 biler med sotede vinduer i enhver by i Pakistan, sier Bokhari.

SISTE NYTT

Siste nytt