Hopp til innhold

– Han ofrer seg selv for monarkiet

Historiker mener de mange skandalene i det spanske kongehuset er årsaken til at Juan Carlos nå abdiserer.

Spanias kongehus

NESTE UT: Spanias neste konge, Felipe, sees bak sine foreldre, kong Juan Carlos og dronning Sofia, på dette bildet fra februar i år.

Foto: Gerard Julien, Pool, File / Ap

Like etter klokken 11 ble det kjent at kong Juan Carlos av Spania ønsker å gå av.

Trond Norén Isaksen

MANGE SKANDALER: Historiker Trond Noren Isaksen mener de mange skandalene i det spanske kongehuset er årsaken til at Juan Carlos nå abdiserer.

Foto: Privat

Historiker Trond Noren Isaksen sier til NRK at kongen ofrer seg selv for monarkiet.

– Kong Juan Carlos har blitt veldig upopulær i det siste. Monarkiet er mer populært enn Juan Carlos, og siden kronprins Felipe har en stor popularitet kan det se ut som om Juan Carlos ofrer seg selv for at monarkiet skal leve videre, sier historikeren.

Mange skandaler

Isaksen mener de mange skandalene er årsaken til at han nå abdiserer, og viser til at prinsesse Cristina og hennes ektemann er under etterforskning for korrupsjon, skattesvindel og hvitvasking av kriminelle penger og at Juan Carlos reiste på elefantjakt i Botswana mens landet lider økonomisk.

– Kongen fikk jo mye kritikk etter denne herostratisk berømte elefantjakten fordi han var på kostbar jakt mens han samtidig hevdet å ligge søvnløs og tenkte på den enorme arbeidsledigheten i sitt eget land. Dette er bare noen av årsakene til at han har blitt svært upopulær de siste årene, mener han.

– Spanjolene ønsker Felipe

Ifølge den spanske statsministeren går den 76 år gamle kongen av på grunn av personlige årsaker og at 46 år gamle Kronprins Felipe overtar tronen, som er eneste sønn av det spanske kongeparet.

Ifølge flere meningsmålinger har spanjolene lenge ønsket Juan Carlos på tronen, sier Eriksen.

– Han er jo er den eneste i familien som har kommet seg utenom alle skandalene som har rammet det spanske kongehuset de siste årene.

NRKs Europa-korrespondent, Åse Marit Befring viser også til de mange skandalene, men påpeker at kongen har vært mye syk.

– Han har lenge slitt med dårlig helse og har de siste årene hatt hele seks hofteoperasjoner. Det har også stormet rundt kongehuset og Juan Carlos fordi han har blitt kritisert for å leve et luksuriøst liv samtidig som Spania sliter med økonomien og høy arbeidsledighet, sier Befring.

– Slipper de yngre på tronen

Tor Bomann-Larsen

YNGRE KREFTER: Forfatter Tor Bomann-Larsen tror abdiseringen ikke skyldes de mange skandalene, men at det blir mer vanlig å slippe til yngre krefter på tronen.

Foto: Lier, Gunnar / SCANPIX

Forfatter Tor Bomann-Larsen, som har gitt ut flere bøker om det norske kongehuset, sier til NRK at han ikke tror abdiseringen skyldes de mange skandalene.

I løpet av kort tid er dette den tredje abdiseringen i de europeiske kongehusene.

– Dette kan signalisere at det blir vanligere for monarker til å trekke seg i høy alder, for å slippe de yngre til. Men man skal være varsom med å trekke konklusjoner, ettersom det er forskjellige tradisjoner. Det er ikke lett å sammenligne tradisjoner i det spanske kongehuset med det norsk, sier Bomann-Larsen.

Han mener det norske kongehuset identifiserer seg mest med det danske og det britiske kongehuset.

Mener Spania er et ustabilt monarki

– Det finnes ingen nordisk tradisjon for abdikasjon, og tradisjoner er veldig viktige i kongehuset. I Spania må man tilbake til 1880-tallet før en konge dør mens han fortsatt sitter på tronen. Det er ikke så dramatisk for spanskekongen å abdisere. Han bryter ingen tradisjoner.

Bomann-Larsen forteller videre at bestefaren til kong Juan Carlos ble tvunget til abdikasjon, og hans far har aldri sittet på tronen. Spania har også hatt republikk ved flere anledninger.

– Det har vært en ustabilt monarki. Sånn sett er det rimelig stabilt for Spania, at han abdiserte til fordel for sin sønn.

– Norge har sterkere tradisjoner

Historiker Trond Norby deler Bomann-Larsens mening at monarkiet i Spania ikke står like sterkt som i Norge.

Nordby tror den spanske abdiseringen vil ha noe å si for det norske kongehuset.

– Spania har ikke hatt en like langvarig monarki som Norge. Norge står mye sterkere i tradisjonene. To av de mest stabile monarkiene i Vesten er Norge og Danmark. Ellers er det skandalepreget mer eller mindre overalt ellers i andre europeiske kongehus, sier han til NRK.

NRK har i vært kontakt med det norske slottet som foreløpig ikke ønsker å kommentere saken.

SISTE NYTT

Siste nytt