Dronning Beatrix abdiserer

Nederlands aldrende dronning Beatrix abdiserer. Det erklærte hun i en TV-tale til det nederlandske folket i kveld.

 Dronning Beatrix av Nederland

Dronning Beatrix av Nederland vil overlate tronen til sin 45 år gamle sønn.

Foto: ROBIN UTRECHT / Afp

Dronning Beatrix vil overlate tronen til sin 45 år gamle sønn, prins Willem-Alexander, ved utgangen av april. Dermed får Nederland sin første konge på over 100 år.

Beatrix er født i 1938 og fyller 75 år om tre dager. I ettermiddag opplyste det nederlandske kongehuset at hun senere i kveld skulle tale til nasjonen.

Nederlandske medier tolket straks meldingen slik at hun kom til å varsle sin abdikasjon etter over 32 år på tronen. Det stemte – i kveld kl. 19 erklærte hun at sønnen Willem-Alexander overtar som Nederlands konge.

«Prinsesse Smil»

Hun har vært en populær prinsesse og senere dronning for det nederlandske folket.

Prinsesse Beatrix flyktet med familien til Canada under 2. verdenskrig, og kom tilbake i august 1945. I 1956 begynte hun å studere, samtidig som hun deltok i statsråd og på andre kongelige oppdrag. Hun ble raskt en favoritt hos nederlenderne, som ga henne tilnavnet «prinsesse Smil» for hennes måte å representere på.

I 1961 tok hun eksamen ved det juridiske fakultet. Etter giftermålet med den noe kontroversielle ektemannen Claus – mest fordi han var tysk, ikke nederlandsk statsborger – flyttet familien inn på slottet Drakestein.

Da hun overtok tronen i 1980 ble de nødt til å flytte til Huis Ten Bosch i Haag, men familien lengtet tilbake til Drakestein i årevis. Nå ønsker hun seg kanskje tilbake til slottet de kalte «sitt tapte paradis».

Vanlig å abdisere

I motsetning til en rekke andre europeiske kongehus, har det vært tradisjon for det nederlandske å abdisere og pensjonere seg når alderdommen setter inn for alvor.

Da dronning Beatrix' mor, dronning Juliana, abdiserte i 1980 etter 31 år som nederlandsk statsoverhode, tok datteren over og ble den sjette monark av huset Oranien. Moren Juliana tok i sin tid over etter sin mor, dronning Wilhelmina som abdiserte i 1948.

Nederlands dronning giftet seg med den vesttyske diplomaten Claus von Amsberg i 1966. Paret fikk tre sønner. Prins Claus døde for 10 år siden.

Arveprins Willem-Alexander Claus George Ferdinand av Oranien-Nassau er dronning Beatrix' og prins Claus' eldste sønn. I februar 2002 giftet han seg med argentinskfødte Maxima.

Kongen av Nederland blir også statsoverhode i ferieparadisene Aruba, Curaçao og Sint Maarten i Karibia.

Ikke godkjent ektefelle

I dag har Willem-Alexander og Maxima tre døtre. Den eldste, ni år gamle Catharina-Amalia, er den neste i arverekkefølgen til den nederlandske tronen.

Dermed blir Nederlands statsoverhode bare midlertidig en mann – Catharina-Amalias bestemor, oldemor og tippoldemor regjerte alle som dronninger sammen med inngiftede prinser.

Dronning Beatrix, prins Willem-Alexander, prinsesse Maxima og de tre døtrene

Dronning Beatrix, prins Willem-Alexander, prinsesse Maxima og de tre døtrene i 2011.

Foto: FRANK VAN BEEK / Afp

Men tronen arver Catharina-Amalia bare hvis hun gifter seg med nasjonalforsamlingens godkjenning, slik hennes far – førstearvingen – gjorde.

Derfor vakte det oppsikt da hennes onkel, prins Johan Friso som den gang var nummer 2 i arverekkefølgen til tronen, valgte å gifte seg uten parlamentets samtykke – med Mabel Wisse Smit som hadde hatt et forhold til en nederlandsk mafialeder. Dermed mistet prins Johan Friso både arveretten og tittelen.

Johan Friso, som er Kong Haralds gudsønn, har ligget i koma med alvorlig hjerneskade etter at han ble tatt av et snøskred i Østerrike i februar i fjor.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt