NRK Meny
Normal

Dronning Beatrix takker av etter 33 år

Når Dronning Beatrix går av tirsdag 30. april er det på dagen 33 år siden hun overtok tronen. Mandag kveld takket hun for seg med en festmiddag.

Mandag kveld var kongelige gjester fra hele verden invitert til Amsterdams berømte Rijksmuseum.

Tirsdag abdiserer den 75 år gamle dronningen, slik tradisjonen er i Nederland, og landet får sin første konge på over 100 år når Willem-Alexander (46) overtar.

Men først var det duket for en festmiddag for den avtroppende dronningen, der både kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit var blant gjestene.

Blant de inviterte var også tronarvingene fra resten av Europas kongehus og fra blant annet Japan og Brunei.

Mandag kveld hold den avholdte monarken en fjernsynstale der hun takket det nederlandske folket for den hjertevarmen hun har blitt møtt med. Dronning mintes også sin avdøde ektemann, prins Claus.

Fikk styrke til å fortsette

I talen sa dronningen at folkets kjærlighet ga henne styrke til å fortsette.

– Uten denne hjertevarmen, ville byrdene, som det har vært noen av, vært veldig tunge, sa dronning Beatrix.

En av sønnene i familien, Johan Friso, som er Kong Haralds gudsønn, har ligget i koma med alvorlig hjerneskade etter at han ble tatt av et snøskred i Østerrike i februar i fjor.

Arveprins Willem-Alexander Claus George Ferdinand av Oranien-Nassau er dronning Beatrix' og prins Claus' eldste sønn. I februar 2002 giftet han seg med argentinskfødte Maxima.

I dag har Willem-Alexander og Maxima tre døtre. Den eldste, ni år gamle Catharina-Amalia, er den neste i arverekkefølgen til den nederlandske tronen.

Tirsdag klokka ti kommer Dronning Beatrix til det kongelige slottet i Amsterdam for å underskrive abdikasjonen. Sønnen Willem-Alexander og hans kone Maxima vil bevitne dette. Seremonien kan følges direkte her på NRK.no og på NRK1.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt