Hopp til innhold

Kongen mener Spania trenger nytt håp

I dag ble det kjent at kong Juan Carlos abdiserer. Den spanske kongen mener landet trenger nye krefter, etter flere vanskelige år.

Kong Juan Carlos annonserer sin avgang.

Abdiksjonsbrevet

Abdikasjonsbrevet til kong Juan Carlos.

Foto: Det spanske kongehuset

Kong Juan Carlos har vært konge i Spania siden 1975.

Nå abdiserer den 76-år gamle kongen til fordel for sin sønn, kronprins Felipe, kunne den spanske statsministeren fortelle under er direktesendt TV-sending i dag.

Kongen fortalte et par timer senere hvorfor han ønsker å gå av, i en offisiell kunngjøring til det spanske folket (se strømmen over).

– I dag følger jeg stolthet og takknemlighet overfor dere. Stolthet for alt vi har fått til i disse årene, og takknemlighet for støtten dere har gitt meg. Fra da jeg ble satt inn som ung konge. I tider med store usikkerheter og vanskeligheter. Deretter i en lang periode med fred, stabilitet og progresjon, sa kongen.

Kong Juan Carlos fortsatte sin kunngjøring med å snakke om det han kaller «de vanskelige årene» i Spania etter den økonomiske krisen. Han mener det nå er på tide å slippe til nye krefter som kan lede landet ut av en vanskelig tid.

– I dag vil jeg gi plass til en yngre generasjon, med ny energi, og som med besluttsomhet kan få til forandringene og reformene som trengs. Med ny dedikasjon, sier kongen.

Saken fortsetter under bildet.

Spanias kongehus

Spanias neste konge, Felipe, sees bak sine foreldre, kong Juan Carlos og dronning Sofia, på dette bildet fra februar i år.

Foto: Gerard Julien, Pool, File / Ap

– Sønnen kan gi håp

46 år gamle Felipe, som nå overtar som konge, er det spanske kongeparets eneste sønn.

Den sittende kongen mener at sønnen, med det fulle navnet Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia, er rustet for de nye oppgavene.

– Prinsen har modenhet, kunnskapen og ansvarsfølelsen som trengs, sier kongen, og fortalte videre at han tror sønnen kan initiere en ny etappe med håp for landet.

– Han vil gjøre det med impulser for en ny generasjon, med den støtten han alltid vil ha fra prinsesse Letizia.

Kongen avsluttet sin tale med å takke det spanske folk, samt sin egen kone, dronning Sofia.

– Jeg vil gi min takknemlighet til det spanske folk. Spesielt til alle som har hatt offisielle posisjoner under min tid, og som med sjenerøsitet har hjulpet meg slik at jeg skal kunne utføre mine oppgaver. Min takknemlighet går også til dronningen som med sitt samarbeid og sjenerøse støtte, aldri har sviktet meg.

Kongen tok avgjørelsen om å abdisere på sin egen 76-års dag 5. januar i år, skriver den spanske avisen El Pais.

Den spanske grunnloven tillater ikke abdikasjon, men statsminister Mariano Rajoy forteller at den spanske grunnloven vil bli endret slik at den sittende kongen kan få tre av.

Konge i snart 40 år

Kong Juan Carlos ble konge i Spania etter at diktatoren Francisco Franco døde, og han var sentral i overgangen til demokrati i Spania.

I 1981 støttet han demokratiet da en gruppe Franco-tro offiserer prøvde å begå et militærkupp.

Spanskekongen var lenge populær, men folkestøtten har snudd etter avsløringer om utroskap, og en luksuriøs livsstil samtidig som at landet er i den dyp økonomisk krise.

Den siste tiden har meningsmålinger vist at han er uønsket av et klart flertallet av folket.

Kongeparets datter Cristina og hennes ektemann Iñaki Urdangarín er samtidig under etterforskning for korrupsjon, skattesvindel og hvitvasking av kriminelle penger.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.