Amerikansk journalist løslatt i Øst-Ukraina

Den amerikanske journalisten Simon Ostrovsky ble i går kidnappet og banket opp av prorussiske separatister i Slavjansk. I dag slapp han fri.

Simon Ostrowsky i Slavjansk før han ble kidnappet

Simon Ostrovsky har vært i Ukraina i en lengre periode og har dekket konflikten i landet lenge. Her er han foran rådhuset i Slavjansk to dager før han ble kidnappet i samme område.

Foto: STRINGER / Afp

– Vice News kan med glede informere om at vår kollega og venn Simon Ostrovsky i dag er i sikkerhet og ved god helse, heter det i en uttalelse på nettsiden til nyhetsorganisasjonen.

Laster Twitter-innhold

Banket opp

Foreløpig har det ikke kommet noen uttalelser fra separatistene som tok Ostrovsky til fange da han var på reportasjereise i området.

Ifølge CBC, som kjørte amerikaneren til Donetsk, ble han banket opp og fikk bind for øynene da han ble bortført.

Laster Twitter-innhold

Og han er ikke den eneste som nå er kidnappet i dette urolige området. Ifølge KyivPost er det nå 16 mennesker, deriblant flere journalister, som holdes mot deres vilje i Øst-Ukraina, og to har mistet livet.

Opptrapping

I dag eskalerte konflikten øst i Ukraina ytterligere. Først gikk ukrainske styrker til angrep på prorussiske separatister i Slavjansk,og mellom to og fem mennesker mistet livet.

Russlands president Vladimir Putin svarte umiddelbart, og rettet en advarende pekefinger mot de nye midlertidige styremaktene i Kiev.

– Det er ganske enkel et straffetiltak som uten tvil vil få konsekvenser (...) inkludert for forholdet mellom våre regjeringer, sa den russiske presidenten.

Kort tid etter Putins utspill meldte en Reuters-journalist i Ukraina at de ukrainske soldatene hadde trukket seg tilbake fra kontrollpunktet.

Og bare timer etter at ukrainske soldater tok seg inn i Slavjansk, innledet russiske soldater en ny stor militærøvelse like ved den ukrainske grensen.

– Fra og med i dag har våre militærstyrker startet en øvelse i grenseområdene til Ukraina, sier forsvarsminister Sergej Sjoigu ifølge nyhetsbyrået AFP.

Noe som fikk Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov til å reagere.

Nå krever han at Russland trekker sine styrker bort fra grensen mot Ukraina og slutter med «trusler og utpressing».

– Vi krever at Russland holder opp med å blande seg inn i Ukrainas indre anliggende og stanser sine permanente trusler og utpressing av oss, sa Turtsjynov.

Nå frykter flere at faren for invasjon stiger.

– Denne opptrappingen og tallet på drepte kan bringe en russisk militærintervensjon nærmere enn noensinne. Om det er på nippet, er vanskelig å si. Men det er i alle fall ubehagelig nært, sier Claus Mathiesen, forsker ved det danske Forsvarsakademiet og tidligere forsvarsattaché i Ukraina.

SISTE NYTT

Siste nytt