Joshua French til Norge i dag

Er sluppet fri fra fengsel i DR Kongo. Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende skal holde en pressekonferanse «om situasjonen» til nordmannen klokka 18.

Kari Hilde French og sønnen Joshua i retssalen i Kongo
Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Flere kilder tett på saken i regjeringsapparatet sier til NRK at French er ventet til Norge i dag.

Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende holder klokka 18 en pressekonferanse «om situasjonen til Joshua French», skriver Solberg på Facebook, uten å utdype hva de vil si.

– Dette er en sak som har engasjert og berørt mange de siste årene, skriver hun.

Det er ikke klart om French, som fylte 35 år i april, er benådet eller om det er kommet i stand en enighet om soningsoverføring.

Kari Hilde French, Joshua Frenchs mor, ønsker ikke å uttale seg til NRK og henviser til Utenriksdepartementet. De ønsker ikke å uttale seg før pressekonferansen.

NRK har vært i kontakt med advokaten til Joshua French, Hans Marius Graasvold. Han ønsker heller ikke å uttale seg før klokken 18.00, men kommer til å være til stede på seansen på Statsministerens kontor.

I midten av februar skrev VG at det skal foreligge en avtale om soningsoverføring av French til Norge, og utenriksminister Brende bekreftet at det har vært fremgang i saken det siste året.

Den kongolesiske justisministeren Alexis Thambwe Mwamba sa da at president Joseph Kabila er positiv til en benådning, men ville ikke si når det ev. kunne skje.

Kari Hilde French snakket i februar ut om de vanskelige åra.

– Det er vanskelig å se min sønn ha det så fælt. Jeg tenker ofte på Tjostolv Moland som døde i dette helvete, sa hun til NRK.

Åtte år i fengsel

French og nå avdøde Tjostolv Moland ble pågrepet sommeren 2009 i østlige Kongo etter at sjåføren de leide ble skutt og drept. Moland ble dømt for drapet og French for medvirkning. De ble også funnet skyldig i spionasje.

Begge ble dømt til døden. French har til nå sittet fengslet i Kongo – først i byen Kisangani og senere i hovedstaden Kinshasa – i åtte år.

Moland begikk selvmord på cella i Kinshasa 18. august 2013. French ble i kongolesisk rett funnet skyldig i drap på kompisen, til tross for at norske rettsteknikere og Kripos var soleklare i konklusjonen om at han tok sitt eget liv.

Saken oppdateres.

- Kunne jeg gått åtte år tilbake skulle mye vært annerledes.

SISTE NYTT

Siste nytt