Hopp til innhold

Javier Milei vant presidentvalget i Argentina

Høyrepopulist Javier Milei vant det argentinske valget og vil kutte staten til et minimum i et kriserammet land.

Javier Milei blir ny president i Argentina

VANT PRESIDENTVALGET: Den kontroversielle økonomen Javier Milei fra ytre høyre-partiet La Libertad Avanza, eller Frihetsfremskritt, blir Argentinas neste president.

Foto: AFP

– Gjenoppbygningen av Argentina begynner i dag. Nå er det slutt på Argentinas forfall, sa Javier Milei i sin seierstale natt til mandag.

– Lenge leve friheten, for pokker, ropte den påtroppende presidenten fra talerstolen.

Milei ligger an til å få 55,7 prosent oppslutning når over 90 prosent av stemmene er opptalt, ifølge foreløpige resultater.

Det er hele 11 prosentpoeng over utfordreren, Argentinas finansminister, Sergio Massa fra koalisjonen Unionen for fedrelandet.

– Resultatet er ikke hva vi håpet på, og jeg har snakket med Javier Milei for å gratulere og ønske ham lykke til. Han er den presidenten som flest argentinere har stemt på, sier Sergio Massa i sin tale, før han annonserte at han tar permisjon ut perioden.

Den argentinske finansministeren og presidentkandidaten for partiet Union por la Patria, Sergio Massa, erkjente valgnederlaget før alle valgstemmene var opptalt søndag 20. november 2023.

Den argentinske finansministeren og presidentkandidaten for partiet Union por la Patria, Sergio Massa, erkjente valgnederlaget før alle valgstemmene var opptalt søndag 20. november 2023.

Foto: AFP

Argentina holder presidentvalg hvert fjerde år, og presidenten kan sitte maksimalt to perioder på rad.

Javier Milei vil innta presidentkontoret i Det rosa hus den 10. desember.

Økonomiske utfordringer

Argentina befinner seg i en økonomisk krise på grunn av massiv gjeld og økende inflasjon. Fire av ti mennesker i landet lever i fattigdom.

– Jeg stemte på Milei. Ikke fordi jeg er glad i ham, men fordi Massa representerer det samme gamle, sier Inés Vizzi utenfor valglokalene søndag.

– Kirchnerist-bevegelsen har alltid vært der, men ikke fått til noe. De har ført landet til konkurs, vi er som Venezuela eller Cuba.

Pensjonisten Inés Vizzi har stemt på Javier Milei under presidentvalget i Argentina

Pensjonisten Inés Vizzi orket ikke tanken på at den sittende regjeringen skulle fortsette å styre. De har ikke gjort annet enn å slå Argentina konkurs, sier hun.

Foto: Hilda Nyfløt / NRK

I perioden Sergio Massa har vært finansminister i Argentina, har prisene steget med 140 prosent. Inflasjonen i landet antas å bli på 180 prosent i år.

Som president lover Javier Milei svært liberalistisk økonomisk styring i et kriserammet land. Han vil kutte staten til et minimum.

– At en kandidat kommer og vil ha endring, er mye mer attraktivt enn å fortsette med det samme gamle, sier filmprodusent Leandro Santagada utenfor valglokalet.

– Det er verdt å prøve Milei. Vi må som land må åpne opp for handel med verdenssamfunnet, vi må snakke om økonomisk frihet, sier Santagada, som ikke tror Milei vil få gjennom sine mer radikale forslag, som organsalg og fritt våpensalg, i kongressen.

Leandro Santagada synes det er latterlig at økonomiminister Sergio Massa stilte som presidentkandidat, siden han selv er ansvarlig for den galopperende inflasjonen som trolig når 180 prosent i år.

Leandro Santagada synes det er latterlig at økonomiminister Sergio Massa stilte som presidentkandidat, siden han selv er ansvarlig for den galopperende inflasjonen som trolig når 180 prosent i år.

Foto: Hilda Nyfløt

Partiet hans «La Libertad Avanza», eller Frihetsframskritt på norsk, har ikke flertall.

– Det er ironisk at en økonomiminister som har skapt inflasjonsproblemet, stiller som en kandidat til å endre det. Det høres ut som en som vil føre oss bak lyset, sier Leandro Santagada.

Vil sprenge sentralbanken

Milei har gått til valg på å «sprenge» hele den argentinske sentralbanken og innføre dollar som landets offisielle valuta.

Men han vil overta en sentralbank kriselave reserver uten mulighet til å kjøpe inn nok dollar til landet.

Milei ønsker også å kutte hardt i staten og privatisere offentlige bedrifter, som det statelige flyselskapet Aerolineas Argentinas, olje- og gasselskapet YPF og det nasjonale vannverket AySA.

Donald Trump

Javier Milei har blitt sammenlignet med USAs Donald Trump. De er begge imot det etablerte systemet, og har blitt kjente for sine «aggressive» og engasjerte taler.

Donald Trump har allerede gratulert Milei med seieren, og sier han kommer til å gjøre Argentina «great again».

– Jeg er veldig stolt av deg, skriver Donald Trump om Milei på sin sosiale medieplattform.

Reaksjoner

Brasils president Lula de Silva har gratulert Milei med valgseieren.

– Jeg ønsker hell, lykke og suksess til den nye regjeringen. Argentina er et fantastisk land og fortjener vår dype respekt. Brasil kommer alltid til å stå klar for å samarbeide med våre argentinske brødre, skriver Lula på X.

Også USAs utenriksminister Antony Blinken har gratulert vinneren på X.

– Vi gratulerer Milei som vinner av presidentvalget i Argentina og ser frem til å fortsette bilateralt samarbeid basert på felles verdier og interesser, skriver han.

Mens Colombias president Gustavo Petro omtaler valgresultatet som en «trist dag for Latin-Amerika».

Javier Milei, kysser kjæresten Fatima Florezi utenfor valgkampens hovedkvarter etter å ha vunnet omvalgsvalget i presidentvalget i Buenos Aires, Argentina, søndag 19. november 2023

Javier Milei, kysser kjæresten Fatima Florezi utenfor valgkampens hovedkvarter etter å ha vunnet presidentvalget i presidentvalget i Buenos Aires, Argentina, søndag 19. november 2023.

Foto: AP

– Han er vår fremtid

53 år gamle Javier Milei jobbet tidligere som økonomikommentator i TV før han dannet sitt eget politiske parti.

Milei er spesielt populær blant de yngre velgerne, som har vokst opp med å se landet gå fra krise til krise, skriver nyhetsbyrået Reuters.

– Jeg er nok ikke enig i, eller kan identifisere meg med alt, som Milei sier, men han er vår fremtid, sier den 20 år gamle studenten Irene Sosa, som feiret utenfor valglokalet natt til mandag.

Den argentinske presidenten Javier Mileis støttespillere feirer etter at Milei vant presidentvalget i Buenos Aires, Argentina 19. november 2023.

Den argentinske presidenten Javier Mileis støttespillere feirer etter at Milei vant presidentvalget i Buenos Aires, Argentina 19. november 2023.

Foto: Reuters

Hør også:

SISTE NYTT

Siste nytt