Hopp til innhold

Japan varsler «konkrete handlinger» etter nordkoreansk oppskyting

Nord-Korea har igjen gjennomført en missiloppskyting, i retning Japanhavet. Japans statsminister Shinzo Abe sier det er tid for handling mot landet.

Nord-Korea har skutt opp det som eksperter tror er en rakett.

FLERE OPPSKYTINGER: Tilskuere på togstasjon i Sør-Korea følger nyhetssending om forrige testoppskyting fra Nord-Korea, 21. mai.

Foto: Ahn Young-joon / AP

Oppskytingen mandag morgen skal ha skjedd i nærheten av kystbyen Wonsan. USAs stillehavskommando sier det er et ballistisk kortdistansemissil, som de fulgte i seks minutter før det landet i Japanhavet.

Missilet har tilbakelagt 450 kilometer og landet i Japans økonomiske sone, som strekker seg 200 nautiske mil ut fra kysten av Japan.

BRITAIN-RUSSIA-JAPAN-POLITICS-DIPLOMACY

Japans statsminister Shinzo Abe.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Statsminister Abe fordømmer oppskytingen.

– Vi vil aldri tolerere at Nord-Korea fortsetter sine provokasjoner som ignorerer gjentatte advarsler fra det internasjonale samfunn, sier Abe.

– Som vi ble enige om på G7-møtet, er problemene med Nord-Korea første prioritet for det internasjonale samfunn. For å avskrekke Nord-Korea, vil vi sammen med USA gå til konkrete handlinger, sier statsministeren i Japan.

– En krig vil være katastrofal

USAs president Donald Trump sa etter møtet fredag at det store problemet som Nord-Korea utgjør, vil bli løst. Trump er orientert om oppskytingen mandag. Allerede før oppskytingen sa USAs forsvarsminister Jim Mattis at en krig med Nord-Korea kan bli «katastrofal».

– Bunnlinja her er at det vil bli en katastrofal krig, om vi ikke er i stand til å løse situasjonen med diplomatiske virkemidler, sa Mattis til CBS News-programmet «Face the Nation» søndag.

Mattis sa også at en krig med Nord-Korea sannsynligvis vil innebære «den verste formen for kamper i levetiden til de fleste av oss».

– Det nordkoreanske regimet har artilleri som kan nå en av de tettest befolkede byene på jorda, nemlig hovedstaden i Sør-Korea, sa Mattis, og la til at også Kina og Russland ville være truet ved en eventuell krig.

Hastemøte

Donald Trump

Donald Trump på helgens G7-møte i Taormina, Italia.

Foto: Ciro Fusco / AP

Da nyheten om oppskytingen kom, innkalte Sør-Koreas president Moon Jae-in umiddelbart til møte med landets sikkerhetsråd for å analysere oppskytingen, ifølge nyhetsbyrået Yonhap.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har varslet en opptrapping av landets program for utvikling av kjernefysiske våpen og kapasitet til å kunne nå amerikansk jord med disse.

I fjor gjennomførte Nord-Korea to tester av kjernefysiske våpen. I år er det gjennomført flere oppskytinger av missiler. Noen av dem er tester, andre er oppskytinger med operative våpen i politisk/øvelsessammenheng.

Den forrige mellomdistanseraketten fra Nord-Korea tilbakela rundt 500 kilometer før den landet i Japanhavet.

Dagen før test

Commencement Ceremony Held At U.S. Military Academy At West Point

USAs forsvarsminister Jim Mattis.

Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AFP

Selv om testene ikke har vært vellykket, bidrar de til at Kim og hans regime ses på som «en voksende trussel mot rikets sikkerhet», sier Dan Coats, som er USAs nasjonale etterretningssjef.

Før helga varslet USA at de tirsdag skal teste sin evne til å skyte ned interkontinentale missiler. Øvelsen skjer i lys av Nord-Koreas fortsatte våpenutvikling.

Den varslede testen vil foregå ved at USA først skyter opp et mål fra Marshalløyene, mens et bakkebasert våpen skal avfyres fra en base i California for å skyte ned målet.

Pisk og gulrot

FNs sikkerhetsråd har allerede vedtatt seks resolusjoner med sanksjoner mot Nord-Korea, uten at det har ført til at landet slutter med oppskytingene.

Den forrige oppskytingen, søndag for en drøy uke siden, ble fordømt av Sikkerhetsrådet, med varsel om at ytterligere sanksjoner mot landet kan bli innført.

President Trump og hans administrasjon har vekslet mellom å true med at de vil ta i bruk alle midler, hvis nødvendig, mot Nord-Korea og å strekke ut en forhandlingsvillig hånd.

TOPSHOT-ITALY-G7-SUMMIT

Statsledere fra helgens G7-møte.

Foto: MIGUEL MEDINA / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt